Porc cu ciuperci și smântână

Această rețetă cu pulpă de porc și sos cremos de smântână cu ciuperci, se prepară tare simplu și în doar 30 de minute. Este o mâncare sățioasă și reconfortantă, care se mănâncă fie cu pâine, fie cu o garnitură de mămăligă, orez sau paste. Ce e fain, e că o poți prepara dinainte, pentru că e bună și a doua zi, reîncălzită.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 642

Ingrediente

  • 250 g pulpă de porc
  • 500 g ciuperci champignon brune
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 20 g parmezan ras/grana padano, (opțional)
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1/2 linguriță cimbru uscat
  • 1/4 linguriță piper alb măcinat
  • 3 căței medii usturoi

Metodă

  • 1)

    Înainte de te apuca de orice, scoate carnea din frigider să se acomodeze cu temperaturi mai ridicate – altfel face șoc termic când o pui în tigaia fierbinte și nu o să mai fie așa fragedă, numai crispată. 😀

    Și după ce scoți porcul afară, taie-l cubulețe cam de 2-3 cm, presară cam ¼ linguriță de sare și amestecă. Lasă deoparte.

  • 2)

    Acum curăță și spală cățeii de usturoi, după care taie partea de codiță oxidată de la ciuperci și spală-le bine. Nu îndepărta membrana ce le acoperă, că e la fel de mâncabilă și conține și nutrienți pe care e păcat să-i arunci la gunoi.

  • 3)

    Pune pe foc mediu spre mare o tigaie și când i s-a încins fundul, varsă în ea uleiul. Abia când și uleiul s-a încins bine, pune cuburile de carne, de preferat cu spațiu între ele și întoarce-le după cam 2-3 minute și mai lasă-le tot cam atât, cât să se rumenească puțin. Scoate-le apoi într-un bol și lasă-le la odihnă.

  • 4)

    În aceeași tigaie, pe același foc, pune acum ciupercile și amestecă în ele din când în când. Iar când vezi că nu mai lasă apă și ce-au lăsat s-a evaporat, dă focul la mediu spre mic, presară pe ele sare cât cuprinzi între 3 degete, pune cățeii de usturoi pisați/tăiați mărunt și amestecă de 2-3 ori, după care pune înapoi pulpa de porc cu tot cu sucul bun lăsat în vas, adaugă smântâna, cimbrul și piperul alb măcinat. Amestecă până smântâna începe să facă bule micuțe de bucurie. Stinge focul. Adaugă parmezanul ras și mai amestecă o tură. 

    Poftă bună!

     

Valori nutriționale/porție

Calorii642
Grăsimi56g
Saturate27.2g
Monosaturate9.3g
Polisaturate3.9g
Carbohidrați7.2g
Zahăr3.8g
Fibre1.9g
Proteine28.7g

2 Comments

  • Alexandra

    mai 1, 2022 at 1:04 pm

    Suna bine.. insa cred ca e o greseala la timpul de gatire al carnii. Nu are cum sa se faca porcul in 2-3 min pe fiecare parte si apoi la final mai amesteci putin si gata.

    1. Oana

      mai 3, 2022 at 1:19 pm

      Bună, Alexandra!

      Pulpa de porc se gătește repede dacă este tăiată cuburi sau fâșii (cum se face și la stir fry, unde timpul e chiar nițel mai scurt). Atunci când carnea care e la temperatura camerei (nu rece, ca să răcească uleiul) e făcută la foc iute în uleiul incins, în 2-3 minute ar trebui să fie gata, adică gătită și fragedă. Nu uita că în timpul în care stă la odihnă, ea continuă să se mai gătească, temperatura dinăuntru ei fiind încă ridicată. Trickul pentru o carne fragedă friptă la foc mare e să nu o ții prea mult pe foc. Cu cât o ții mai mult, celulele din mușchi încep să se rupă și sucurile din ea să se scurgă, iar carnea devine tare. Eu așa gătesc cuburile de pulpă de porc și nu am dat greș până acum. Dar pentru siguranță, poți verifica dacă este făcută carnea, prin apăsarea ei cu degetul sau dosul de la lingură. Ar trebui să aibă aceeași elasticitate ca atunci când unești degetul mare al mâinii stângi de inelar și apeși cu mâna dreaptă pe partea cărnoasă a palmei. Sau să guști o bucată după ce a stat 5 minute la odihnă.

      Eu sper să îți iasă la fel de fragedă cum îmi iese mie. Poftă bună și aștept feedback-ul de după. 🙂

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare