Pui cu smântână și usturoi verde

O rețetă rapidă și super simplu de preparat cu piept de pui rumenit la tigaie, alături de un sos cremos de smântână cu usturoi și verdeață. E un prânz excelent de primăvară!

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 25 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 805

Ingrediente

  • 350 g piept de pui , (filetat)
  • 1/2 linguriță boia dulce
  • 250 ml smântână pentru gătit
  • 25 g parmezan ras, (sau grana padano)
  • 1/2 lingură unt, (10g)
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui, (30ml)
  • 1 leg usturoi verde
  • 3-4 fire verdeață , (mărar/pătrunjel/busuioc)
  • 1/4 linguriță piper alb măcinat, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată scoate carnea din frigider să se acomodeze cu temperaturi mai ridicate. Dacă nu ai pieptul gata filetat, atunci ia câte o jumătate de piept de pui și tai-o în jumătate pe grosime. Un piept de pui are cam 350g, deci după operațiunea asta, ar trebui să-ți rezulte 4 fileuri. 

    Presară pe fiecare parte sare, piper negru măcinat și boia dulce, apoi lasă puiul deoparte pe masa de lucru.

  • 2)

    Taie mustățile de la usturoiul verde și frunzele veștejite dacă prezintă, apoi spală bine fiecare fir, insistând pe frunze. Spală și verdeața dacă tot ești la chiuvetă.

  • 3)

    Ia un tocător și taie firele de usturoi (bulb + frunze) în rondele subțiri de cam 0.3-0.5 cm. Pune usturoiul tăiat într-un bol și acum toacă frunzele de verdeață.

  • 4)

    Ia o tigaie mare, așaz-o pe foc mediu spre mare și când i s-a încins fundul, varsă în ea uleiul. Când și uleiul s-a încins bine de tot, pune fileurile de piept de pui în tigaie, dar cu spațiu între ele. Întoarce-le abia după 2-4 minute și mai lasă-le tot cam atât, până sunt rumene și aurii. Trage tigaia deoparte și scoate fileurile pe o farfurie să se odihnească.

  • 5)

    Dă focul la mediu spre mic și pune tigaia înapoi pe foc. Aruncă în ea untul și usturoiul. Peste usturoi pune sare cât cuprinzi între 3 degete și amestecă timp de 1-2 minute, până se înmoaie cât de cât usturoiul, după care adaugă smântâna. Amestecă și când vezi că face bule-bule și dă semne că vrea să se îngroașe, pune piperul alb, stinge focul și adaugă parmezanul ras. Amestecă bine, adaugă și verdeața și gata! Gustă de sare/piper să vezi dacă e nevoie să mai pui ori ba.

  • 6)

    Pune pe farfurii carnea și sosul și mănâncă cât e cald. Merge bine cu cartofi (piure/nature/copți), orez, mămăligă sau pur și simplu cu pâine proaspătă.

Note

  • Dacă ai fileuri gata cumpărate, s-ar putea să fie mai subțiri decât dacă le-ai face tu. În acest caz, timpul de prăjire se scurtează cu 1-2 minute. 
  • Pentru că densitatea smântânilor din comerț e tare variată, iată ce să faci dacă întâmpini dificultăți. Dacă sosul de smântână se îngroașă prea tare, îl poți subția cu lapte. Dacă nu se îngroașă și e prea subțire, îl poți ajuta dând focul puțin mai tare. Dacă nici așa nu funcționează, adaugă puțină faină sau puțin amidon diluat în apă.

Valori nutriționale/porție

Calorii805
Grăsimi61g
Saturate32g
Monosaturate13.6g
Polisaturate5.3g
Carbohidrați5.4g
Zahăr2.7g
Fibre0.4g
Proteine56.3g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare