Inițial am vrut să fac peștele în crustă de migdale, dar am constatat cu stupoare că am rămas fără migdale. Și în locul lor, iaca niște chipsuri de cocos mi-au făcut cu ochiul. 😉 Am zis că rău n-are ce să fie și n-a fost deloc rău, a ieșit absolut minunat de bun. Carnea de pește fină, cu gust de mare și crănțăneala cu aromă de cocos – o bucurie în farfurie.
Și pentru că îmi plac mult fructele de mare cu cocos și lime, am pregătit pentru peștele meu o Salsa de mango. Vă zic eu, combinația perfectă!
Recomandări:
Acum, pentru rețeta asta e nevoie doar de câteva ingrediente care nu necesită nicio filozofie. Peștele poate fi cod, merluciu, păstrăv, șalău, somon etc. Vă recomand să îl luați gata filetat. Eu l-am primit întreg, așa că l-am filetat și pensat singură. Voi nu vă chinuiți dacă nu știți cum și dacă nu aveți un cuțit bun și o pensetă pentru scos oasele. Cei din Timișoara mergeți la Solzi, că au pește proaspăt și vi-l pregătesc cum vreți.
Dacă peștele vostru e congelat, să-l decongelați la frigider (cam 6 ore durează). De vă grăbiți tare, pune-ți-l într-o pungă zip închisă și punga băgați-o în apă rece-rece. Apa trebuie schimbată imediat ce s-a încălzit. Asta pentru că la pește și fructe de mare, bacteriile se înmulțesc foarte repede dacă sunt ținute la peste 50C.
Acestea fiind spuse, spor la gătit! Să-mi spuneți cum v-a ieșit și plăcut.
2 buc pește file: cod, merluciu, păstrăv, somon etc.
1/2 buc ou
2-3 linguri făină albă de grâu
30 g fulgi de cocos, (chips)
1/2 lingură ulei
Metodă
1)
Prima dată pornește cuptorul la 2000C/treapta 6/temperatură moderată. Pregătește o tavă/un vas pentru cuptor, anume pune un strop de ulei și unge-i fundul, iar deasupra așază-i o hârtie de copt. Facem asta ca să se lipească hârtia de vas și să nu stea flu-flu.
2)
Ia fileurile de pește și presară sare față/verso (cam cât cuprinzi între 3 degete/file)
Într-un vas bate oul cu o furculiță
În alt vas varsă făina
În altul chipsurile de cocos
3)
Dă prin făină un file de pește, tot așa față-verso, scutură-l să cadă de pe el excesul de făină, apoi dă-l prin oul bătut, scutură-l iar, după care dă-l prin cocos. Așază-l pe tavă și repetă operațiunea cu al doilea. Fulgii mai mari care ți-au rămas, pune-i deasupra fileurilor. Nu e nevoie să-i lipești, că numai bine, ăștia care stau mai în aer se vor și rumeni frumos. 😉 La final, stropește peștele ici-colo cu ulei.
4)
Dacă cuptorul s-a încins, pune vasul pe rândul din mijloc, prima jumătate de timp cu căldură de jos, a doua, cu căldură sus-jos. Peștele meu a fost gata în 9 minute și grosimea fileurilor a fost de aproximativ 1,5 cm. În principiu, unui file de 1 cm grosime îi trebuie cam 4-5 minute să fie gata. Important este să-l verifici cât mai din timp, ca să nu se usuce. Iar ca să-l verifici, o poți face așa: înfige oblic o furculiță în partea mai groasă și rotește-o ca să defaci carnea. Dacă se desprinde frumos în fulgi și carnea este albă și opacă, înseamnă că peștele este gata.