Mâncare de vinete cu carne tocată

O mâncare super gustoasă cu carne și vinete, care seamănă nițel la gust cu musacaua. Se poate găti cu carne tocată de porc, de vită sau de curcan și merge bine cu un strop de iaurt grecesc deasupra și cu un ardei iute verde lângă.

La rețeta asta am pregătit și varianta vegană aici: https://gastron.ro/rețete/mancare-mediteraneana-de-legume, iar dacă cei dragi pentru care gătești masa sunt împărțiți în vegani/carnivori, ca să nu prepari 2 rețete diferite, cel mai simplu și eficient este să gătești rețeta vegană, separat să gătești carnea conform instrucțiunilor de aici și după ce adaugi roșiile cuburi în sos cu mierea, să împarți mâncarea, astfel încât într-o cratiță/tigaie să continui cu varianta vegană, iar în alta să adaugi carnea, continuând în același stil și în același timp. 😉

Printează rețeta

Mâncare de vinete cu carne tocată

  • Timp total: 50 minute
  • Porții: 2-3
  • Calorii 930

Ingrediente

  • 400 g carne tocată, (vită/porc/curcan)
  • 2 buc mici vinete , (300-350g)
  • 1 buc ceapă galbenă, (150g)
  • 1 buc morcov, (100g)
  • 1 buc ardei roșu gras/kapia, (150g)
  • 4-5 fire pătrunjel verde
  • 2 căței usturoi
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1 conservă roșii cuburi în sos, (400ml)
  • 1 linguriță miere de albine/zahăr
  • 1 1/4 lingură boia dulce, (împărțită)
  • 2 lingurițe chimion măcinat
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată

Metodă

  • 1)

    Prima dată scoate carnea din frigider, apoi curăță de coajă ceapa, usturoiul și morcovul. Taie cotorul de la vânătă. Spală-le bine împreună cu ardeiul și pătrunjelul. Șterge de apă ardeiul și pune-l la copt fie pe grătar (de ai), fie direct pe flacăra de la aragaz. Întoarce-l când vezi că se înnegrește și când toată coaja e coaptă, pune-l într-un bol și presară pe el sare cât cuprinzi între 3 degete.

  • 2)

    Ia un tocător și:

    Taie vinetele cubulețe de cam 2 cm, pune-le într-o sită și presară pe ele 1 linguriță de sare. Amestecă și lasă-le deoparte să se scurgă amăreala din ele. Dacă nu ai sită, taie-le prima dată felii, presară sare față/versă și când termini cu tăiatul legumelor, șterge-le cu un șervet și taie-le cuburi. 

    • Taie morcovul tot cuburi, destul de micuțe (cam 0.5 – 0.7cm) – pune-l într-un bol.
    • Taie ceapa cubulețe mici, de 0.3 cm. Pune-o într-un bol.
    • Cățeii de usturoi zdrobește-i cu lama cuțitului și apoi toacă-i mărunt.
    • Dacă ardeiul s-a răcit cât de cât decojește-l și taie-l cuburi mai groase. 
  • 3)

    Pune pe foc mediu spre mare o tigaie încăpătoare/wok/cratiță și varsă în ea 2 linguri de ulei. Când uleiul este foarte încins, pune vinetele și amestecă în ele din când în când timp de vreo 5-6 minute, până se înmoaie și devin aurii. Scoate-le într-un vas.

  • 4)

    Dă focul la mediu, adaugă în tigaie lingura de ulei rămasă și pune carnea tocată. Nu amesteca în ea decât după ce vezi că a făcut o crustă maronie la fund, adică cam în 1-2 minute. Abia apoi întoarce-o și sparge-o în bucăți. Acum mai poți amesteca, dar doar când simți că e cazul și când vezi că aproape, dar nu mai mult de 50% din carne are crustă rumenă (în 1-2 minute), pune 1/4 lingură (1 linguriță plină) boia dulce și 1 linguriță chimion măcinat și mai amestecă de 2-3 ori. Scoate carnea din tigaie și vezi cât ulei ai. Dacă e mai mult de 1-½ lingură, scoate surplusul afară. 

  • 5)

    Pune în tigaie ceapa. Amestecă până devine translucidă (cam 2 minute), adaugă morcovul, presară sare cât cuprinzi între 3 degete și mai amestecă până și morcovul se înmoaie cât de cât (4-6 minute), după care dă focul la mediu și pune usturoiul, condimentele, carnea, vinetele și amestecă până simți mirosul minunat al mirodeniilor. Adaugă ardeiul copt cu tot cu sucul lăsat, roșiile cuburi în sos (cu tot cu sos), mierea de albine/zahărul și sare cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă, dă focul doar o idee mai mic și din când în când mai vezi ce face mâncarea și mai învârte lingura în tigaie. 

  • 6)

    Între timp, toacă mărunt frunzele de pătrunjel. Când sosul a scăzut, gustă să vezi dacă e nevoie să mai adaugi ceva. Dacă totul e ok, stinge focul și presară deasupra pătrunjelul tocat. Se mănâncă caldă sau rece. Poftă bună!

Notă

Dacă ai posibilitatea, folosește vinete mici pentru că sunt mai puțin amare decât cele mari.

Valori nutriționale/porție

Calorii930
Grăsimi76g
Saturate19.7g
Monosaturate32.4g
Polisaturate16.6g
Carbohidrați30.4g
Zahăr12g
Fibre7.3g
Proteine39.4g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare