Nu știu dacă e om pe lumea asta care să nu iubească gnocchii. Sunt pufoși, ușor gumoși, delicioși. În plus, se gătesc repede (2 minute!). Om fiind și eu, pofta m-a făcut să-mi gătesc la prânz gnocchi cu pesto de busuioc și roșii uscate.
Iar ca să nu fie cu supărare, am două variante la rețeta asta: una pentru cei dintre voi care preferă pastele cremoase și una pentru cei care le preferă mai uscate. O să vedeți la punctul 4 că se bifurcă drumul. Până atunci, să începem cu începutul…
Ia o oală, pune în ea 1.5 – 2 litri de apă cu ½ linguriță de sare și așaz-o pe foc mare.
2)
Curăță de coajă usturoiul și spală-l, apoi toacă-l mărunt sau pisează-l dacă ai cu ce. Taie și roșiile uscate în cuburi nu prea mici, așa cam de 2cm.
3)
Când apa fierbe cu bulbuci mari, zvârle gnocchii în oală și fii cu ochii pe ei, că atunci când se ridică la suprafață (cam în 2 minute) înseamnă că sunt gata și trebuie să-i scoți/scurgi de apă (dar să pentru varianta uscată, să-ți pui deoparte 1/2 cană de apă).
4)
Între timp, pune o tigaie pe foc mic și în ea roșiile uscate și usturoiul. Amestecă de 2-3 ori și acum ai 2 variante:
Varianta cremoasă:
pune smântâna + laptele (dacă le vrei) și pesto-ul de busuioc. Amestecă cât să se îmbine toate, stinge focul și pune 1/2 din cantitatea de parmezan ras. Mai amestecă o tură.
Varianta uscată:
dacă nu vrei să pui smântână și lapte, fură vreo 2 linguri de apă de la gnocchi și pune-le în tigaie. Pune și pesto-ul de busuioc, amestecă, stinge focul, adaugă ½ din cantitatea de parmezan ras. Amestecă iar și dacă e nevoie, mai pune 1 lingură de apă.
5)
Acum pune în tigaie și gnocchii scurși de apă, că sigur sunt gata. Amestecă încă o dată, pune pe farfurii și deasupra fiecăreia presară parmezanul rămas. Se mănâncă imediat și cu poftă!
Note
*Îți poți face acasă pesto de busuioc, în maxim 10 minute! Vezi rețeta aici.
**Dacă folosești roșii uscate care nu sunt conservate în ulei, hidratează-le în puțină apă caldă, înainte de a le tăia și pune în tigaie.