Pesto de busuioc

Este atât de ușor și rapid să faci pesto acasă, încât dacă înveți să-l prepari, devii dependent. Cu câteva ingrediente, obții un sos cu care poți crea diverse și delicioase preparate culinare. Poți să-l folosești la paste sau orez, la cartofi și legume gătite. Dar merge foarte bine și la dressinguri pentru salate, pe un steak de vită sau porc. Sau poți să faci pui în sos de pesto cu smântână.

Un pesto bun se face cu ingrediente de calitate. Ulei de măsline extra-virgin și adevărat, parmezan reggiano sau brânză romano, busuioc aromat și fresh și la alegere: semințe de pin/migdale/miez de nucă.

Printează rețeta

Pesto de busuioc

 • Timp total: 10 minute
 • Porții: 100g
 • Calorii 534

Ingrediente

 • 30 g busuioc verde
 • 2 linguri ulei de măsline, (30ml)
 • 2 lingurițe semințe de pin rumenite, (4g, sau migdale/miez de nucă)
 • 30 g parmezan ras, (6 linguri pline)
 • 1 cățel mic usturoi, (opțional)

Metodă

 • 1)

  Dacă semințele de pin/sau migdalele le ai crude, rumenește-le puțin într-o tigaie fără ulei, fără nimic. Numai să amesteci constant, că se ard destul de ușor, ori noi le vrem doar nițel rumene.

  Iar dacă semințele de pin le poți folosi întregi, că-ș mici și moi, migdalele e bine să le mărunțești cu un cuțit, după ce le-ai rumenit și răcit.

 • 2)

  Spală busuiocul dacă provine din surse străine, tamponează-l cu un șervet, după care curăță opționalul cățel mic de usturoi, apoi spală-l și pe el.

 • 3)

  În cana de la blender (eu am folosit blenderul vertical), pune 3 linguri pline de parmezan (1/2 din cantitate), uleiul de măsline, semințele de pin/migdalele și usturoiul pisat sau tăiat mărunt. Presară și sare cât cuprinzi între 3 degete. Mixează bine până obții o pastă nu prea fină. Acum adaugă frunzele de busuioc și mai mixează până se mărunțesc și ele. La final pune restul de parmezan și amestecă cu o lingură. Gustă de sare și dacă totul e ok, înseamnă că ești gata. 😉

Note

În mod normal, la pesto se folosesc semințe de pin. De data asta, eu nu am avut, așa că am pus migdale și pot să zic că diferența de gust a fost insesizabilă. 😀

Din cantitățile de mai sus, obții aproximativ 100g de pesto, adică 6 linguri pline.

Pesto-ul de busuioc se oxidează foarte repede, de aceea mâncărurile în care îl folosești e bine să le mănânci imediat.

Dacă vrei să păstrezi pesto la frigider, pune-l într-un vas care NU e de metal și după ce îl acoperi cu un strat de ulei de măsline, lipește de suprafața lui o folie de prospețime ca să nu intre aerul. Rezistă între 1 și 2 săptămâni.

Valori nutriționale/100g

Calorii534
Grăsimi50g
Saturate12.96g
Monosaturate30.7g
Polisaturate4.5g
Carbohidrați5g
Zahăr0.8g
Fibre1.6g
Proteine18g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare