Ce mâncare sățioasă și gustoasă poți să faci fără carne și lactate! Iar rețeta asta este un bun exemplu. 😉 Am pornit de la fasole și ciuperci – că îmi place cum merg împreună – și încetul cu încetul a ieșit mâncarea asta.
Am ales să folosesc fasole uriașă (îi mai zice gigant sau gigantes) pentru că e mai cremoasă decât alte soiuri. Dar dacă nu aveți, o puteți înlocui cu orice fel de fasole albă. Cât despre ciuperci, ar fi mai bune champignoanele brune decât cele albe. Sunt mai gustoase. În plus, eu le-am completat și cu o mână mică de hribi uscați pentru mai mult umami, dar dacă nu aveți la îndemână, nu-i bai. Tot bună va ieși rețeta. 😉
Dacă folosești și hribi uscați, pune cam 200 ml de apă într-un ibric și ibricul pe foc mare. Când apa începe să fiarbă, trage ibricul deoparte, scufundă hribii în apa clocotită și acoperă-i cu o farfuriuță.
2)
Curăță ceapa și cățeii de usturoi de coajă, curăță și morcovul, spală-le împreună cu firele de pătrunjel. Spală și ciupercile brune și taie partea de codiță oxidată/cu pământ.
3)
Apoi taie ceapa solzișori nu foarte subțiri. Morcovul taie-l cubulețe mici, iar cățeii de usturoi zdrobește-i cu lama cuțitului, apoi toacă-i mărunt. Taie ciupercile în 3-2 bucăți, în funcție de cât sunt de mari.
4)
Ia o tigaie și așaz-o pe foc mediu spre mic. Varsă în ea uleiul și semințele de fenicul. Când uleiul s-a încins și feniculul s-a rumenit ușor, pune ceapa și amestecă în ea din când în când până devine translucidă (aproximativ 3 minute). Între timp, poți să clătești fasolea și să o scurgi de apă.
5)
Varsă peste ceapă morcovul și usturoiul și mai amestecă vreo 4-5 minute, după care pune ciupercile brune și sare cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă din când în când până ciupercile încep să lase apă. Adaugă hribii tăiați dacă sunt prea mari bucățile, focul dă-l o idee mai mare și continuă să amesteci până când apa scursă din ciuperci s-a evaporat.
6)
Pune oțetul balsamic, amestecă de 2-3 ori, după care pune roșiile cuburi în sos. Adaugă zahărul ca să mai echilibrăm din aciditatea roșiilor, 1/2 din cantitatea de cimbru, boiaua și praful chili. Amestecă și după vreo 3-4 minute, pune fasolea, sare și piper după gust. Focul dă-l iar la mediu spre mic și până una-alta, toacă frunzele de pătrunjel.
7)
Când sucul de roșii s-a mai evaporat, adaugă restul de cimbru și gustă să vezi dacă mai e nevoie de sare sau zahăr. Dacă totul e ok, presară pătrunjelul tocat și mâncarea e gata.