Folosim cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare si pentru a analiza traficul pe acest blog. Prin click pe Accept, esti de acord cu utilizarea de cookies. Mai multe detalii la Politica de confidențialitate
Customize Consent Preferences
We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.
The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ...
Always Active
Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.
Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.
Îmi place foarte mult mazărea și o gătesc în multe feluri, iar rețeta asta este una dintre preferatele mele, pentru că pune atât de bine mazărea în valoare. Gustul ei dulce combinat cu cel acrișor-picant-răcoritor al ghimbirului, cu aromele exoticei Indii, cu prospețimea pătrunjelului și cremozitatea laptelui de cocos, fac din acest curry o adevărată răsfățare culinară.
Curăță de coajă ceapa, cățeii de usturoi, ghimbirul, morcovul și păstârnacul. Spală-le bine, spală și mazărea dacă o ai proaspătă (a mea a fost proaspăt congelată :D) și pătrunjelul.
2)
Taie morcovul în rondele sau semi-rondele (în funcție de cât de gros/subțire este), cam de 0.5 cm grosime. Pune-l într-un bol.
Păstârnacul în ½ pe lungime, feliază-l, feliile fă-le bețișoare pe care să le aduni apoi în mănunchi și să le tai cubulețe (cam de 0.3 cm). Pune-l peste morocov.
Taie și ceapa în ½, îndepărtează-i cotorul, apoi tai-o felii urmând linia striațiilor (dar până la bază să nu se împrăștie toate) și apoi fă-o și pe ea cubulețe, tot cam de 0.3 cm. Pune-o într-un bol separat.
Dă pe răzătoare ghimbirul și usturoiul – ce-ți rămâne mai ațos și cu coajă, aruncă, restul lasă pe tocător.
3)
Ia o cratiță sau o tigaie mai înaltă (eu am folosit un wok), pune-o pe foc mediu spre mare și varsă în ea uleiul. Când uleiul s-a încins, pune ceapa și amestecă în ea din când în când vreo 4-5 minute, până devine translucidă și se înmoaie. Adaugă apoi usturoiul și ghimbirul, mai amestecă maxim 1 minut, după care presară sare cât cuprinzi între 3 degete, pune toate condimentele, dă focul la mediu și mai amestecă 1 minut. Acum adaugă morcovul cu păstârnacul și mai amestecă 1 minut, pune 2-3 linguri de apă și continuă să amesteci încă 1-2 minute. Varsă în tigaie laptele de cocos, mai adaugă sare cât cuprinzi între 3 degete, acoperă cu un capac și lasă așa 5 minute.
4)
După cele 5 minute, ridică capacul și adaugă mazărea. Amestecă o tură și mai lasă pe foc până și mazărea și morcovul sunt gătite (cam 10 minute). Iar dacă curry-ul ți se pare prea lichid pentru gustul tău, poți da focul o idee mai tare ca să scadă mai repede. Dar atenție, să nu-l scazi prea mult, că imediat ce începe să se răcească, sosul se îngroașă.
5)
Cât stă mâncarea pe foc, toacă mărunt frunzele de pătrunjel.
6)
La final, vezi dacă mai e nevoie de sare și dacă totul e ok, stinge focul și presară deasupra pătrunjelul tocat.
Note
*Mazărea congelată nu e nevoie să o dezgheți înainte de a pune în mâncare.
**Atenție, multă lume confundă chimionul cu chimenul (chimion în engleză = cumin, chimen = caraway). Pe cât seamănă la aspect, pe atât diferă la gust, de aceea e important să nu le încurcăm când le punem în mâncare. Chimionul are semințele o idee mai mici și mai deschise la culoare decât chimenul, și se folosește preponderent în mâncărurile mexicane și orientale. Chimionul se folosește îndeosebi în bucătăria germană.
Curry-ul de mazăre merge bine cu lipie, pâine prăjită sau orez.