Îmi place foarte mult mazărea și o gătesc în multe feluri, iar rețeta asta este una dintre preferatele mele, pentru că pune atât de bine mazărea în valoare. Gustul ei dulce combinat cu cel acrișor-picant-răcoritor al ghimbirului, cu aromele exoticei Indii, cu prospețimea pătrunjelului și cremozitatea laptelui de cocos, fac din acest curry o adevărată răsfățare culinară.
Curăță de coajă ceapa, cățeii de usturoi, ghimbirul, morcovul și păstârnacul. Spală-le bine, spală și mazărea dacă o ai proaspătă (a mea a fost proaspăt congelată :D) și pătrunjelul.
2)
Taie morcovul în rondele sau semi-rondele (în funcție de cât de gros/subțire este), cam de 0.5 cm grosime. Pune-l într-un bol.
Păstârnacul în ½ pe lungime, feliază-l, feliile fă-le bețișoare pe care să le aduni apoi în mănunchi și să le tai cubulețe (cam de 0.3 cm). Pune-l peste morocov.
Taie și ceapa în ½, îndepărtează-i cotorul, apoi tai-o felii urmând linia striațiilor (dar până la bază să nu se împrăștie toate) și apoi fă-o și pe ea cubulețe, tot cam de 0.3 cm. Pune-o într-un bol separat.
Dă pe răzătoare ghimbirul și usturoiul – ce-ți rămâne mai ațos și cu coajă, aruncă, restul lasă pe tocător.
3)
Ia o cratiță sau o tigaie mai înaltă (eu am folosit un wok), pune-o pe foc mediu spre mare și varsă în ea uleiul. Când uleiul s-a încins, pune ceapa și amestecă în ea din când în când vreo 4-5 minute, până devine translucidă și se înmoaie. Adaugă apoi usturoiul și ghimbirul, mai amestecă maxim 1 minut, după care presară sare cât cuprinzi între 3 degete, pune toate condimentele, dă focul la mediu și mai amestecă 1 minut. Acum adaugă morcovul cu păstârnacul și mai amestecă 1 minut, pune 2-3 linguri de apă și continuă să amesteci încă 1-2 minute. Varsă în tigaie laptele de cocos, mai adaugă sare cât cuprinzi între 3 degete, acoperă cu un capac și lasă așa 5 minute.
4)
După cele 5 minute, ridică capacul și adaugă mazărea. Amestecă o tură și mai lasă pe foc până și mazărea și morcovul sunt gătite (cam 10 minute). Iar dacă curry-ul ți se pare prea lichid pentru gustul tău, poți da focul o idee mai tare ca să scadă mai repede. Dar atenție, să nu-l scazi prea mult, că imediat ce începe să se răcească, sosul se îngroașă.
5)
Cât stă mâncarea pe foc, toacă mărunt frunzele de pătrunjel.
6)
La final, vezi dacă mai e nevoie de sare și dacă totul e ok, stinge focul și presară deasupra pătrunjelul tocat.
Note
*Mazărea congelată nu e nevoie să o dezgheți înainte de a pune în mâncare.
**Atenție, multă lume confundă chimionul cu chimenul (chimion în engleză = cumin, chimen = caraway). Pe cât seamănă la aspect, pe atât diferă la gust, de aceea e important să nu le încurcăm când le punem în mâncare. Chimionul are semințele o idee mai mici și mai deschise la culoare decât chimenul, și se folosește preponderent în mâncărurile mexicane și orientale. Chimionul se folosește îndeosebi în bucătăria germană.
Curry-ul de mazăre merge bine cu lipie, pâine prăjită sau orez.