Sosul chimichurri este ideal pe pește, pasăre, porc sau vită la grătar ori tigaie. Prospețimea se armonizează perfect cu carnea astfel gătită. Dar merge foarte bine și pe conopidă, dovlecei sau rădăcinoase la grill.
Chimichurri vine tocmai de peste ocean, din Argentina și Uruguai. De fapt, e mai degrabă un ulei puternic aromatizat cu pătrunjel verde, acesta fiind și ingredientul principal. Așa se face că, deși există multe variațiuni ale sosului, pătrunjelul verde este baza. Ce se mai pune în sos? Obligatoriu, ulei de măsline sau vegetal. Iar dacă are grăsime, are și acid – oțet de vin roșu sau suc de lime ori lămâie. Se mai pune usturoi, chili, oregano. În loc de oregano, eu folosesc chimion ca să îi dea un gust mai amplu. Din același motiv adaug și ceapă verde.
Din cantitățile de mai jos au ieșit 100 g, adică 2-3 porții generoase.
Curăță usturoiul și ceapa verde, apoi spală-le împreună cu pătrunjelul, menta și lime-ul.
2)
Toacă mărunt frunzele de pătrunjelși de mentă, usturoiul și ceapa verde. Cu cât mai mărunt le tai cu atât mai bine. După ce le-ai tocat pe toate, pune-le în mojar (sau într-un bol, dacă mojar nu ai).
3)
Peste ele varsă sarea și condimentele, uleiul de măsline și sucul de la 1/2 de lime. Pisează bine cu pistilul sau cu dosul unei lingurițe. Gustă să vezi dacă mai e nevoie de sare sau lime, iar dacă totul e ok, acoperă și lasă măcar vreo 10 minute la frigider să se împreuneze și mai bine aromele.