Pe modelul preparatului marocan numit „zaalouk”, am făcut salata asta de vinete cu roșii. Atât că eu am pus și ceapă caramelizată – mi se pare mai reușită așa – și am ales varianta cremoasă, cu vinete coapte și nu prăjite. Se poate mănânca cu pâine, mămăligă coaptă, lipii rumene, dar merge bine și lângă orez.
Ca aproape întotdeauna, vă recomand să folosiți vinete tinere. Cu cât sunt mai mici, sunt mai dulci, mai puțin amare și mai puțin acide. Cât am fost copil, nu am putut mânca vinete, că mă pișcau la limbă. :)) Acum nu mă mai pișcă nimic :D, dar știu care era motivul.
Curăță de coajă ceapa și usturoiul, după care spală-le.
2)
Ia un tocător și taie ceapa julienne (adică felii/solzișori) – pune-o într-un bol. Zdrobește cu lama cuțitului usturoiul, apoi toacă-l mărunt-mărunt și împinge-l într-un colț de tocător. Dacă vinetele coapte nu sunt tocate, pune-le și pe ele pe tocător și taie-le nu foarte-foarte mărunt.
3)
Varsă uleiul într-o tigaie; așaz-o pe foc mic spre mediu. Când uleiul s-a încins, pune ceapa și amestecă din când în când până se înmoaie și devine gălbuie (vreo 10-15 minute). Adaugă usturoiul, 1/2 linguriță boia dulce, 1/2 linguriță turmeric și tot atâta sare. Amestecă de 2-3 ori, după care pune vinetele și mai amestecă de vreo 2-3 ori.
4)
Pune în tigaie roșiile cuburi în sos, cu tot cu sos, dă focul la mediu și amestecă până se evaporă apa din roșii (cam 5-6 minute). Adaugă 1 linguriță miere de albine și tot atâta oregano și chimion. Amestecă bine și gustă să vezi dacă mai e nevoie de sare sau miere. Dacă totul e ok, stinge focul.