Când ai poftă de niște paste bune și sănătoase, fă această rețetă bogată în vitamine și minerale.
Eu ador și dovleceii și roșiile uscate, care sunt mai nutritive decât cele proaspete. Gândiți-vă că 100 g de roșii uscate conțin 169% din doza zilnică de vitamina C, 20% magneziu, 15% fier și tot 15% B6. În plus, conțin mult umami. Iar în 100 g de zucchini se află 40% din doza zilnic recomandată de vitamina A.
Recomandări:
Folosiți roșii uscate în ulei. Nu doar că nu mai e nevoie să le puneți la hidratat, dar sunt și cu mult mai gustoase. În plus, vom folosi și uleiul de la ele, care va da o aromă mai puternică pastelor noastre.
Apoi la paste puteți merge cu ce aveți în casă. Mie mi s-au părut mai potrivite cele proaspete cu ou de tip tagliolini.
N-am făcut niciodată rețeta cu dovlecel în loc de zucchini, pentru că dovlecelul nostru e mai apos, mai spongios și cu semințe. Dacă insistați totuși pe dovlecel, folosiți dintr-ăia mici că-s mai fermi înăuntru.
Dacă nu aveți parmezan puteți folosi grana padano sau gran regale. Sunt tot brânzeturi maturate și seamănă cu parmezanul, doar că nu sunt la fel de scumpe.
250 g paste proaspete cu ou, (am folosit tagliolini)
1 buc zucchini, (aprox. 250 g)
2 căței usturoi
10 g busuioc verde, (sau mărar verde)
40 g parmezan/grana padano
45 g roșii uscate în ulei
1 linguriță oregano uscat
150 ml smântână pentru gătit
70 ml lapte
40 g cremă de brânză clasică
Metodă
1)
Prima dată, ia o oală de vreo 3 l, varsă în ea 1.5 – 2 l de apă și pune 1 linguriță de sare. Dă oala pe foc mediu.
2)
Apoi curăță de coajă usturoiul, taie puțin din capetele de la zucchini. Ia și busuiocul și spală-le bine pe toate.
3)
Taie zucchini pe lungime în felii de aproximativ 1.5 cm. Feliile transformă-le în bețișoare tot de 1.5 cm, iar bețișoarele în cuburi. Pune-le într-un bol.
Frunzele de busuioc toacă-le mărunt și pune-le într-un bol mic.
Scoate roșiile uscate din ulei și taie-le felii subțiri pe lățime (cam de 0.4 cm) – împinge-le într-un colț de tocător.
Usturoiul pisează-l sau zdrobește-l cu lama cuțitului și toacă-l mărunt-mărunt.
Dă pe răzătoare brânza.
4)
Într-un bol amestecă 40 g de cremă de brânză cu 150 ml de smântână pentru gătit și 70 ml de lapte. Lasă sosul deoparte.
5)
Ia o tigaie, pune în ea 1 lingură din uleiul în care s-au scăldat roșiile uscate și așază tigaie pe plită la foc mediu. Până se încinge uleiul, vezi ce face apa din oală, și dacă fierbe cu bulbuci mari, zvârle în ea pastele. Uită-te și la ceas, căci în 3-5 minute ar trebui să fie gata, adică „al dente” (gătite, dar ușor ferme la mestecat).
6)
Revenind la tigaia noastră, când uleiul s-a încins, pune cuburile de zucchini. Amestecă ușor până încep să prindă o culoare aurie (cam în 4-5 minute), apoi presară pe ele sare, pune usturoiul pisat, oregano și amestecă iar până simți miros de usturoi.
7)
Pune roșiile uscate, mai amestecă de 2-3 ori, după care adaugă sosulalb și dă focul la mai mic. Pune și ½ din canitatea de parmezan, amestecă și când vezi că brânza s-a topit și sosul face bule mici, gustă de sare și adaugă dacă e cazul. Ia tigaia de pe foc.
8)
Dacă pastele sunt gata (musai, gustă una), scoate cam ½ de cană de apă de la ele. Scurge pastele sau dacă ai paletă specială pentru paste, scoate-le cu ea din apă. Pune-le direct în tigaie și amestecă bine să se îmbrace în sos. Pune și puțină apă de la paste în caz că sosul e prea gros. Presară și busuiocultocat deasupra, mai amestecă o tură și gata.
Pune pe farfurii, iar deasupra presară parmezanul rămas. Poftă bună!