Mâncare de hribi cu praz și smântână

Pe când unii învățau să modeleze în plastilină, eu învățam să recunosc ciupercile comestibile din pădure. 😁 Hribi, ghebe, iuțari, gălbiori, creasta cocoșului și tot așa. Iar dintre toate, hribii erau preferații familiei. Și mare era satisfacția când găseam hribi în excursiile noastre montane. Da’ parcă și mai mare era când găteam prima tură. Cu usturoi la ceaun, uneori și cu smântână, mereu cu mămăligă.

Hribii ce i-am gătit azi, tot culeși de familie sunt, doar că n-a mai fost prima tură, ci a doua – aia congelată. Dar au fost aproape la fel de buni cum mi-i amintesc. Faceți și voi, o să vă placă sigur!

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 551

Ingrediente

  • 500 g hribi, (am pus congelați)
  • 100 g praz, (1 fir mai subțire)
  • 3 căței usturoi
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui
  • 1 lingură unt, (20g)
  • 200 ml smântână pentru gătit, (grasă)
  • 1/4 linguriță piper alb măcinat
  • 3-4 fire mărar verde

Mămăligă

  • 120 g mălai "3 minute"
  • 700 ml apă
  • 1 linguriță rasă sare
  • 1 lingură unt, (20g)

Metodă

  • 1)

    Decongelează hribii sau dacă îi ai proaspeți, atunci taie partea de codiță care a stat în pământ și spală-i sau curăță-i de praf cu o perie. Taie-i în bucăți de 3-4cm.

  • 2)

    Taie mustățile de la praz și partea cu frunzele (aia de un verde închis). Spală bine ce ți-a rămas. Curăță cățeii de usturoi și fă-le și lor un duș rapid. Spală și firele de mărar dacă tot ești la chiuvetă.

  • 3)

    Ia un tocător și taie prazul în rondele de 0.5cm. Usturoiul zdrobește-l cu lama de la cuțit și toacă-l mărunt. Asta dacă nu ai pisător. Toacă frunzele de mărar.

  • 4)

    Ia o tigaie și așaz-o pe focmic spre mediu. Pune în ea 1 lingură de unt și una de ulei, iar după vreun minut când s-a încins, pune rondelele de praz. Amestestecă din când în când vreo 3 minute, adică până se înmoaie, după care pune hribii. Amestecă și în ei până sunt făcuți și apa lăsată s-a evaporat, moment în care poți să adaugi și usturoiul și sare după gust.

  • 5)

    Varsă smântâna peste hribi, piperul alb măcinat și dă focul la mediu. Când smântâna începe să fiarbă și să se îngroașe, trage tigaia de pe foc, pune mărarul tocat și gustă să vezi dacă e nevoie să mai adugi sare. Se mănâncă fierbinte cu mămăligă și poftă mare!

Mămăligă

  • 1)

    Într-un ceaun sau o oală pune 750ml de apă și 1 linguriță rasă de sare. Așază ceaunul pe foc mare, să nu pierdem timpul. Când apa fierbe cu bulbuci, dă focul la mic, înarmează-te cu un tel și varsă în ploaie mălaiul. Amestecă cu telul nu încontinuu, dar destul de des, cât să nu se facă cocoloașe. După 3 minute sau când mămăliga a ajus la consistența dorită (atenție, că ea pe măsură ce se răcește, se și întărește), trage ceaunul de pe foc, pune 1 lingură de unt și amestecă iar în mămăligă să se topească și distribuie untul cum trebuie.

Valori nutriționale/porție

Calorii551
Grăsimi49g
Saturate26.3g
Monosaturate10.6g
Polisaturate4.4g
Carbohidrați23g
Zahăr9.7g
Fibre6.5g
Proteine9g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare