Frittata cu dovlecel, porumb și praz

Dacă tot este sezonul lor, am făcut o frittata la cuptor cu dovlecel, porumb dulce și praz. E fain că se prepară simplu, destul de rapid și se poate mânca și caldă și rece. Ca la orice frittată, i-am adăugat ouă, lactate și am condimentat-o cu boia afumată și piper alb măcinat, că tare bine merg cu porumbul. Iar dacă nu ai unde să iei porumb în lapte, se pot folosi și boabe de porumb dulce la conservă, scurse bine de apă și trase la tigaie doar 1-2 minute, în loc de 5-7 cât e nevoie pentru porumbul proaspăt.

Ce trebuie să știi ca să faci o frittata bună, adică aromată, cu crustă și cremoasă, nu uscată, ca un burete sau fadă? În primul rând, folosește multe legume (chiar și resturi de prin frigider) și neapărat lactate grase (adică procentul de grăsime să fie cel natural, nu redus). Legumele trebuie să fie gătite (dacă sunt crude lasă apă) și nu fierbinți, atunci când le amesteci cu ouăle. Bagă tava la cuptor pe rândul din mijloc și uită-te la ea din când în când să nu se usuce sau ardă. Știi că frittata este gata, atunci când arată ca o omletă făcută (e pufoasă, nu lucește) și tremură ușor în centru dacă scuturi tava. La final și când nu mai este fierbinte, poți presăra pe ea verdețuri tocate (mărar, pătrunjel, busuioc), sos de iaurt cu usturoi sau verdețuri, pesto, ori sos picant (Sriracha, ulei picant cu chili).

Printează rețeta

Frittata cu dovlecel, porumb și praz

  • Timp total: 40 minute
  • Porții: 4
  • Calorii 341

Ingrediente

  • 1 buc mai mică dovlecel/zucchini, (350g)
  • 2 știuleți porumb dulce, (600g brut sau 180g boabe)
  • 1/2-1/4 fir praz, (60-70g)
  • 8 buc ouă
  • 1 lingură unt, (20g)
  • 1 lingură plină cremă de brânză , (25g)
  • 100 g cheddar ras , roșu sau alb
  • 1/4 linguriță boia afumată, (0,6g)
  • 1/4 linguriță piper alb măcinat, (0,6g)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, pornește cuptor la 220°/treapta 7/temperatură mare, apoi scoate pe masă crema de brânză de la frigider, să apuce să se mai înmoaie.

  • 2)

    Spală dovlecelul și prazul. Curăță porumbul, apoi ia un castron mai înalt, ține în picioare (dar într-o mână :P) un știulete, sprijinindu-l cu baza de fundul castronului și cu un cuțit, rașchetează boabele. Repetă cu al doilea porumb, iar la final amestecă cu mâna în bol să se desprindă toate boabele și dacă ți-a picat niște mătase de porumb, scoate-o afară.

  • 3)

    Taie prazul (bulbul, că frunzele nu se folosesc) în rondele nici prea subțiri, nici prea groase, așa cam de 0.5-0.6 cm – pune-le într-un bol. Apoi taie dovlecelul rondele subțiri (0.2-0.3 cm).

  • 4)

    Ia o tigaie mai mare și varsă în ea untul. Așaz-o pe foc mediu și când vezi că untul s-a topit, pune prazul și amestecă timp de 1-2 minute. Adaugă boabele de porumb și mai amestecă din când în când până porumbul este 85% gătit (cam 5-7 minute).

  • 5)

    Între timp, sparge ouăle într-un castron mare și amestecă-le cu o furculiță. Presară sare cât cuprinzi între 3 degete și boiaua și piperul alb măcinat.. Amestecă în crema de brânză și pune-o peste ouă. Amestecă iar până se omogenizează cât de cât, după care pune ½ din cheddarul ras și amestecă încă o tură. 

  • 6)

    Când porumbul este făcut aproape de tot, pune în tigaie rondelele de dovlecel, dă focul o idee mai mic, presară sare cât cuprinzi între 2 degete și amestecă 1-2 minute maxim. Trage de pe foc și lasă puțin la răcit.

  • 7)

    Între timp, pregătește vasul pentru frittata și unge-l cu puțin unt sau ulei. Pune legumele din tigaie în bolul cu ouăle și amestecă. Varsă totul în tavă, nivelează cât de cât cu spatula/lingura, după care presară cheddarul rămas. Dă la cuptor pe rândul din mijloc. În 17-20 de minute ar trebui să fie gata, adică să tremure ușor compoziția în centru, atunci când miști de tavă. Lasă la răcit măcar 10 minute, după care o poți orna cu niște frunze de busuioc/pătrunjel sau mărar tocat. Eu am stropit-o și cu puțin ulei picant cu chili. 😉 Poftă bună!

     

Valori nutriționale/porție

Calorii341
Grăsimi25g
Saturate11.4g
Monosaturate8g
Polisaturate3.2g
Carbohidrați13.4g
Zahăr2.8g
Fibre1.9g
Proteine18.7g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare