Salată de vinete japoneze (lunguiețe)

Salata rece cu vinete lunguiete, ceapa verde si usturoi

Vinetelor japoneze li se mai zice și chinezești, asiatice sau lunguiețe. Le-am descoperit acum foarte mulți ani, în călătoriile mele îndepărtate și mi-au plăcut mult. Sunt frumoase, nu prea au sâmburi și sunt ceva mai dulci ca ale noastre. Le-am mâncat în multe feluri, inclusiv o salată fresh de la care am și pornit rețeta asta. Doar că am ieșit de pe continentul galben și am ajuns cu ea în Europa.

Mărturisesc că până acum doar am mâncat vinete japoneze. Și tare mă bucur că am tras cu ochiul la tehnica de gătire, iar acum am știut cum să le gătesc astfel încât să-și păstreze culoarea purpurie. Iar cea mai simplă metodă mi s-a părut că este aceea de a le găti la abur. Pentru asta, eu am folosit coșulețul cu piciorușe de la oala sub presiune.

Un alt secret este ca vinetele să fie tinere. Le veți recunoaște după coaja netedă și lucioasă, fără pete sau decolorări. Vinetele tinere vor avea după gătire și movul frumos de la exterior, și albul pufos de la interior. 😉 Iar dacă nu știți de unde să le procurați, eu le-am găsit la Lidl, în pungi de 300 g.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 15 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 196

Ingrediente

  • 4 buc vinete japoneze, (300g)
  • 3 fire mai subțiri ceapă verde
  • 2 căței medii usturoi
  • 1/4 buc lămâie, (2 lingurițe suc)
  • 2 linguri ulei de rapiță/floarea-soarelui
  • 1/4 linguriță fulgi chili
  • 1/4 linguriță zahăr
  • 1/4 linguriță sare
  • 500 ml apă
  • 2 linguri oțet de cidru/mere/vin alb

Metodă

  • 1)

    Pune în oală 500 ml de apă și 2 linguri de oțet. Eu am pus oțet de cidru, dar poți folosi și oțet de vin, de mere sau chiar de orez. Aranjează în oală suportul cu piciorușe, iar pe el pune coșulețul și așază oala pe foc mare.

  • 2)

    Până fierbe apa, spală vinetele și îndepărtează-le cotorul. Apoi, taie-le în jumătate pe lung și în 2-3 bucăți pe lat. Dacă sunt foarte subțiri și crezi că le faci să stea în picioare pe coșuleț, atunci le poți tăia doar pe lățime în 2-3 bucăți. Când apa fierbe, așază vinetele pe găurelele de la coș cu pielea în sus. Acoperă oala cu un capac. În 5 minute ar trebui să fie gata, adică să intre ușor furculița/scobitoarea în ele. Scoate coșul cu vinete din oală și lasă-le la răcit.

  • 3)

    Până se răcesc cât de cât vinetele, curăță usturoiul și ceapa verde, apoi fă-le un duș rece. Taie ceapa rondele subțirele (bulb și frunze), iar usturoiul pisează-l sau dă-l pe răzătoare.

  • 4)

    Rupe cu mâna sau taie vinetele în fâșii subțiri și pune-le într-un bol. Peste ele presară câte 1/4 linguriță de sare, zahăr și de fulgi chili. Tot acolo pune și ceapa verde cu usturoiul.

  • 5)

    Pune pe foc mediu o sosieră sau un ibric cu 2 linguri de ulei, iar când uleiul s-a încins bine, varsă-l peste vinete. Amestecă bine, adaugă 2 lingurițe de suc de lămâie și mai amestecă de câteva ori. Lasă 5 minute să se îmbine aromele, după care gustă să vezi dacă mai e nevoie de ceva, cât să fie pe gustul tău. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii196
Grăsimi15g
Saturate1.1g
Monosaturate9.5g
Polisaturate4.4g
Carbohidrați16g
Zahăr5.8g
Fibre4.1g
Proteine1.6g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare