În rețeta asta vă propun o combinație interesantă: căpșuni proaspete cu unt de arahide, biscuiți și frișcă. Îmi place mult nu doar pentru că se prepară rapid, ci și pentru complexul de arome. E dulce-acrișor-sărat și textura ideală, adică și cremoasă și crocantă. 😋
Se poate mânca pe post de desert sau mic-dejun dulce, pentru că are tot ce ne trebuie pentru a ne începe ziua sănătoși și răsfățați.
Înainte de toate, asigură-te că smântâna dulce/frișca lichidă e rece-rece. Dacă abia ai cumpărat-o, pune-o pentru vreo 5-10 minute la congelator.
2)
Ia o crăticioară și un bol/borcan care să-ți încapă în ea (dar să nu fie de plastic!). În crăticioară pune vreo 2-3 degete de apă, în vas pune untul de arahide și plasează-l în cratiță, cu atenție să nu intre apa în el (dacă e prea multă, mai scoate afară). Pune pe foc mic și lasă doar cât să se încălzească și înmoaie nițel untul de arahide, ca să-ți fie ușor să-l manevrezi mai încolo.
3)
Până se topește untul, tu spală căpșunile și taie-le rondele sau cuburi nu prea mici. Dar 2-4 poți păstra pentru decor.
4)
Cu mâna rupe biscuiții în bucăți nici prea mici, nici prea mărunte.
5)
Bate la mixer smântâna dulce/frișca lichidă până devine tare de nu pică din lingură. Iar dacă nu ai smântână îndulcită, pune și zahăr – în funcție de cât de dulci-acrișoare sunt căpșunile. Cel mai bun test este să înfigi jumătate de căpșună în frișcă, să o bagi în gură și să vezi cum îți place.
6)
Acum, ia două/trei vase pentru desert dacă vrei să le porționezi, sau unul singur mai mare dacă faci la comun, păstrează câțiva biscuiți de decor și pune în mod frățește:
un rând de biscuiți
un rând de căpșuni
un rând subțire de unt de arahide
un rând subțire de frișcă
iar un rând de unt de arahide (ultimul)
iar unul de căpșuni (ultimul)
peste un rând de frișcă (ultimul)
Pentru decor frumos, presară deasupra câțiva biscuiți, pune 1-2 căpșuni și gata. Se poate mânca imediat sau păstra la frigider, acoperit.