Românesc

  • bol plin cu gris cu lapte si cu topping de dulceata de portocale

    Pentru cei mici, dar și cei mari, grișul cu lapte este un desert yummy și la îndemână. Se face rapid și cu puține ingrediente. Gătit simplu și savurat cu 2-3 linguri de dulceață sau aromat. Ca arome de pus în grișul cu lapte, merg foarte bine vanilia, esența de rom, scorțișoara, cardamonul, apa de trandafir, apa de portocal etc. Dacă e să optez pentru aromare, eu prefer un mix de…

    Vezi rețeta
  • farfurie cu orez si urzici asezata pe masa

    Știu multă lume care nu a gustat niciodată urzici, deși eu nu concep primăvara fără ele. Așa sunt obișnuită din copilărie, ca în postul Paștelui să gătim și urzici, pe lângă alte verzituri de sezon. Urzicile sunt mai greu de cules, dar de mâncat alunecă pe gât ușor și fără urzicături :)). Sunt și nutritive pentru că sunt bogate în vitamina C, A, K, minerale și luteină. Deci plăntuța asta…

    Vezi rețeta
  • bol de salata verde

    Aceasta este o salată de primăvară, crocantă, răcoritoare și cu un sos catifelat de smântână. O puteți servi ca antreu sau garnitură la un fel principal mai greu, cum ar fi o friptură, un grătar. Recomandări:

    Vezi rețeta
  • Peste prajit in crusta de malai

    Îmi era dor de un pește prăjit în crustă de mălăi. În bucătăria mea nu prea prăjesc pește, prefer să-l fac la cuptor, că nu miroase. Sau înfășurat în hârtie de copt și pus la tigaie cu capac. Dar pofta e poftă, așa că am deschis larg geamul, hota la maxim și nici n-a fost așa grav cum îmi aminteam. Am folosit somn, un pește pe care îl ador. E…

    Vezi rețeta
  • reteta mancare de praz cu masline

    Din bucătăria mediterană, am preluat această mâncare pe care noi, românii, o gătim în special în zilele de post. Este o mâncare simplă, ieftină și gustoasă. E bună și dacă o mâncăm rece, și dacă o mâncăm caldă, și cu pâine, și cu lipie sau mămăligă. Prazul, ceapa, roșiile, măslinele și uleiul sunt ingredientele de bază ale rețetei. De aici s-au născut mai multe versiuni, în funcție de zonă. Eu…

    Vezi rețeta
  • Sarmale cu carne de vita si varza

    Când ți-e poftă de sarmale, dar n-ai chef să le împachetezi și nici să faci o oală plină, ajungi să te gândești la soluții mai ușoare. Și așa au ieșit aceste sarmale la tigaie, cu același gust ca cele clasice. Cel puțin, mie așa mi se par. Că doar sunt făcute din aceleași ingrediente și vorba tatei, „în stomac ajung la fel” :)). Așa că, dacă doriți numai 2-4 porții…

    Vezi rețeta
  • Această ciocolată de casă înseamnă enorm pentru mine. Este rețeta nașului meu, un om pe îl voi iubi și admira toată viața. Iar povestea ciocolatei este că în fiecare an de ziua mea, Nanu (cum îi ziceam eu) îmi făcea o tavă plină. Chiar și când am crescut și m-am mutat la 700 km depărtare, nu a contat. Tradiția a rămas, iar Nanul Bertie îmi trimitea prin poștă ciocolata aniversării…

    Vezi rețeta
  • Cum să faceți friptura perfectă din mușchiuleț de porc, adică suculentă, fragedă și plină de arome, vă zic în această rețetă. O să vă placă sigur! În plus, din bunătatea rămasă în tigaie după rumenirea cărnii, vom face și un sos cu unt și vin. Recomandări:

    Vezi rețeta
  • Reteta Ficatei de pui la tigaie cu vin alb si usturoi

    Ce buni sunt ficățeii dacă știi cum să-i gătești! Iar preferații mei sunt aceștia cu vin alb și usturoi. Pe lângă că sunt gustoși, se fac repede și fără bătăi de cap. În plus, e o mâncare ieftină, dar foarte hrănitoare. Ficățeii de pui conțin complexul de vitamine B, inclusiv B12 și mai au și o doză sănătoasă de fier și zinc. Ah, și în 100 g de ficat de…

    Vezi rețeta
  • Pere aromate la cuptor

    Fructele la cuptor sunt un desert pe cât de simplu, pe atât de savuros. Iar perele coapte sunt ceva de vis. Un desert elegant, aromat și care umple bucătăria de un miros de sărbătoare. Eu am folosit niște pere mari și foarte coapte, destul de moi. Dacă perele voastre sunt mai ferme, s-ar putea să necesite vreo 5-10 minute în plus la cuptor. Mirodeniile pe care eu le-am folosit au…

    Vezi rețeta
  • desert cu prune

    Pufoasă, zemoasă și aromată. Prăjiturile cu fructe sunt deserturile mele preferate, iar această răsturnată am făcut-o de multe ori în ultima perioadă. Asta pentru că o fac repede, ușor și e pe gustul tuturor, de la mic la mare. Pentru pandișpan nu e nevoie de mare brânză (chiar deloc brânză :P) și tot timpul am în casă ouă, făină, zahăr și ulei. Prune am doar în sezon, dar când nu…

    Vezi rețeta
  • Din categoria rețete de familie, vă prezint această „salată” sau mai degrabă „supă” rece făcută cu castraveți, ceapă și zeamă de aguridă. Noi îi zicem „ciorbușcă”, dar am văzut că prietenul Google nu știe cuvântul. 😁 Prima dată să o luăm cu începutul. Agurida este denumirea dată strugurilor verzi, necopți. Cu ea se acreau pe vremuri diverse mâncăruri, în special ciorbele, sosurile și salatele. Se mai folosea la legume, pește…

    Vezi rețeta
  • Prăjitura asta nu necesită cine știe ce aptitudini de cofetar. E simplă, ușoară și se poate face nu doar cu prune, ci și cu vișine, caise sau mere. Pe lângă faptul că este rapidă, îmi place că fructele sunt din abundență, aluatul e aerat și pufos, ceea ce o transformă într-un desert ușor și maxim de gustos. De altfel, este una dintre prăjiturile mele preferate. 🙂

    Vezi rețeta
  • Dovlecei pane, o rețetă simplă cu doar 5 ingrediente. Așa cum îi făcea mama când eram mici și-i mâncam goi sau între două felii de pâine proaspătă. Sigur, sunt și mai buni cu un sos de iaurt și usturoi, cu verdețuri și chiar perfecți cu Sos romesco. Voi îi puteți mânca cum doriți, de făcut se fac repede și foarte simplu. 😃

    Vezi rețeta
  • Recunosc că salata asta de ardei copți, care e și preferata mea, am descoperit-o în Banat. Clasică ar fi, dar iată că la mine în familie se făcea mai simplu și mai fad. Iar cele (tot clasice) din restaurante erau și sunt prea oțețite, cu ardeii prea puțin vedete. Mi-ar fi plăcut ca rețeta să fie 100% ca cea a lui Iby – prietena și „mama-doi” cum îi spuneam -,…

    Vezi rețeta
  • Urzicile sunt plante medicinale cu un conținut bogat de săruri minerale, vitamina K, A, C, calciu, fier și mangan. De ele ne putem bucura primăvara și toamna devreme, cât sunt încă micuțe și neînflorite. Urzicile se găsesc pe tot globul, unde e climă temperată și se gătesc în diverse feluri. Eu azi am ales să fac o rețeta clasică de mâncărică de urzici cu lapte, cum se face în Ardeal…

    Vezi rețeta
1 2