Arăbesc

  • cotlete de miel prăjite cu sos de iaurt și cartofi

    Cotlet de miel la tigaie cu sos de iaurt și tahini

    Oana

    Rozaliu și moale, cotletul de miel este un ospăț în sine. Lăsat cu os, ca să păstreze carnea suculentă, se obține o friptură delicată și cu o aromă blândă, mult mai blândă decât putem obține din carnea de oaie. Acestor cotlete eu le-am făcut o marinadă simplă cu ulei, suc de lămâie, chimion, cimbru și usturoi. Le-am lăsat câteva ore să-și tragă aromele, după care le-am rumenit în tigaia încinsă…

    Vezi rețeta
  • farfurie cu hummus labneh și roșii coapte cu verdețuri

    Hummus labneh cu roșii coapte

    Oana

    Rețeta asta se face foarte ușor și defapt tot ce se gătește termic sunt roșiile cherry, pe care noi le vom rumeni la cuptor. În rest, hummusul îl preparăm la blender cu năut de la conservă, ca să meargă treaba repede. Sigur, dacă unii dintre voi doresc să-și fiarbă singuri năutul, nu e nicio problemă. Rețeta o să vă placă cu siguranță, iar dacă aveți oaspeți și doriți să-i serviți…

    Vezi rețeta
  • Salată de năut cu legume

    Oana

    Știți că mie îmi plac salatele, iar de data asta am făcut una cu iz arăbesc, cu năut, orez, legume și dressing cu tahnini. Sănătoasă și sățioasă. Am folosit năut de la conservă ca să fie prânzul repede gata. Năutul l-am condimentat și tras vreo 4-5 minute la tigaie. Am pus la fiert orez basmati integral și, între timp, am făcut sosul. Sosul, cu tahini, suc de lămâie, sare, apă…

    Vezi rețeta
  • Cartofi dulci la cuptor cu năut și sos tahini

    Oana

    Acest preparat vegan oferă un răsfăț culinar extraordinar. 🥰 Dulceața cartofilor împreună cu năutul tăvălit prin condimente calde, complexitatea sosului de susan care-i ușor amărui și salata acrișoară și proaspătă, dau un balans minunat de gustos. Recomandări: Notă: Rețeta aceasta am publicat-o și în cartea Cele mai bune rețete Homefresh, vol. 2. Credit foto: Ovidiu Bejan

    Vezi rețeta
  • salata Tabbouleh

    Tabbouleh – salată de pătrunjel

    Oana

    Tabbouleh este o salată levantină foarte răcoritoare și aromată. Se face cu muuult pătrunjel verde, câteva frunze de mentă, castravete, roșie, ceapă și bulgur. Se mai pot pune semințe de rodie, nu doar pentru gust, dar și pentru aspect. Iar în unele variante nu se pune roșie. Salata asta cu gust de proaspăt, acrită ușor cu suc de lămâie, se mănâncă de regulă, alături de hummus și falafel. Noi o…

    Vezi rețeta
  • Pasta de naut cu susan si leurda

    Hummus cu leurdă

    Oana

    Această pastă de năut orientală, alături de leurdă devine și mai sănătoasă, dar mai ales gustoasă. Poate fi un antreu sau o gustare minunată ce se mănâncă cu lipie, crackerși sau pâine. Merge foarte bine alături de legume cum ar fi: roșii, castraveți, ardei, morcovi, măsline. De preparat, se prepară foarte simplu, dar și rapid dacă alegi să o faci cu năut de la conservă. Eu am mereu năut și…

    Vezi rețeta
  • Salată de vinete cu roșii (zaalouk)

    Oana

    Pe modelul preparatului marocan numit „zaalouk”, am făcut salata asta de vinete cu roșii. Atât că eu am pus și ceapă caramelizată – mi se pare mai reușită așa – și am ales varianta cremoasă, cu vinete coapte și nu prăjite. Se poate mănânca cu pâine, mămăligă coaptă, lipii rumene, dar merge bine și lângă orez. Ca aproape întotdeauna, vă recomand să folosiți vinete tinere. Cu cât sunt mai mici,…

    Vezi rețeta
  • Vinete baby umplute cu tabbouleh

    Oana

    Vinetele mini sunt dulci, pufoase și frumoase. Merg foarte bine murate, marinate sau coapte. Când le-am cumpărat, îmi propusesem să le marinez, ca apoi să le umplu cu tabbouleh. Dar ce să vezi, m-am răzgândit și le-am dat la cuptor. 😀 Tot cu tabbouleh le-am umplut, că-mi era poftă, și le-am mâncat cu lipii și un strop de melasă de rodie. Se poate face pentru ele, și chiar merge foarte…

    Vezi rețeta
  • Pastă de dovlecei cu mentă

    Oana

    Pentru iubitorii de dovlecel, care nu mai știu cum să-l mai prepare și mănânce, am gătit o rețetă sănătoasă, ușoară și rapidă. Pasta de dovlecel cu mentă se poate mânca ca antreu sau gustare și merge bine alături de hummus și muhammara, salată de vinete. Dar e bună și pe post de garnitură alături de tofu, falafel, cașcaval pane, ori o friptură de pui.  Dacă faci dovlecei umpluți și îți…

    Vezi rețeta
  • Sos de ardei copți cu nuci

    Muhammara

    Oana

    Muhammara este o pastă vegană din Orientul Mijlociu care se face din ardei copți, nuci, pesmet, ulei de măsline și câteva condimente. Muhammara, pronunțat „mahmara”, înseamnă „roșu”. Are un gust dulceag, ușor afumat, puțin acrișor și opțional, picant. Se servește ca antreu cu pâine prăjită sau lipie rumenită și dă bine lângă hummus, guacamole, salată de vinete. Dar merge foarte bine și pe pui, pește, conopidă sau vinete la grătar.…

    Vezi rețeta
  • Conopidă, rodie, nuci și verdețuri

    Salată de conopidă cu rodie

    Oana

    Salată vegană de conopidă cu semințe de rodie, miez de nucă, pătrunjel și mentă. Fiind destul de consistentă, am mâncat-o pe post de prânz. Rețeta e foarte simplu de preparat și e gata în doar 25 de minute. Unde mai pui că ingredientele conținute, pline de fibre, antioxidanți și fitonutrienți, cu bogăție de vitamina A, C și B-uri, de omega3, magneziu, potasiu și calciu, fac din salata asta un adevărat…

    Vezi rețeta
  • Mâncare de vinete cu carne tocată

    Oana

    O mâncare super gustoasă cu carne și vinete, care seamănă nițel la gust cu musacaua. Se poate găti cu carne tocată de porc, de vită sau de curcan și merge bine cu un strop de iaurt grecesc deasupra și cu un ardei iute verde lângă. La rețeta asta am pregătit și varianta vegană aici: https://gastron.ro/rețete/mancare-mediteraneana-de-legume. Iar dacă cei dragi pentru care gătești masa sunt împărțiți în vegani/carnivori, ca să nu…

    Vezi rețeta
  • Mâncare mediteraneană de legume

    Oana

    O mâncare de vară super-gustoasă, cu multe legume și o aromă care să ne amintească de mare și soare. E la fel de bună și caldă, și rece, și goală, și cu pâine, lipie, orez, ori couscous. Iar dacă mănânci lactate, să știi că merge bine și cu un strop de iaurt grecesc deasupra. 😉

    Vezi rețeta
  • Salată persană

    Oana

    O salată cu de toate: proteine, carbohidrați din legume și grăsimi sănătoase, adică toți macro-nutrienții de care avem nevoie zilnic. Se mănâncă pe post de aperitiv cu lipie prăjită sau pe post de garnitură lângă un halloumi pe grătar, tofu prăjit sau feta coaptă. 

    Vezi rețeta
  • Tahini homemade

    Tahini – pastă de susan

    Oana

    Tahini este o pastă de susan, specifică Orientului Mijlociu și Mediteranei de Est și se folosește în diverse sosuri și mâncăruri, cele mai renumite fiind hummusul și baba ghanoush. Dacă ai nevoie de inspirație, uite câteva rețete la care am folosit tahini: Bol cu năut și avocado Hummus clasic Hummus cu leurdă Cartofi dulci la cuptor cu năut și sos tahini Salată de năut cu legume Deși poate fi cumpărată…

    Vezi rețeta
  • Hummus (pasta de naut)

    Hummus clasic

    Oana

    Hummusul, această pastă delicioasă de năut, este un preparat tradițional din Orientul Mijlociu și se mănâncă cu lipie sau pâine. Merge foarte bine și alături de legume cum ar fi: roșii, castraveți, apio, ardei iute, brânză sărată, măsline și verdețuri. Pe lângă faptul că e foarte gustos și se face rapid cu ajutorul unui blender, este sățios și sănătos. Hummusul este o sursă de nădejde de proteine, acizi grași esențiali…

    Vezi rețeta