Pulpe de curcan la cuptor

Cred că aceasta e cea mai simplă variantă de a face pulpele de curcan rumene și suculente. Se știe că pasărea asta mare e mai greu de gătit decât puiul sau rața. Pulpele au carne roșie, pieptul are carne albă. Dacă gătești curcanul întreg, până aștepți să se pătrundă picioarele, pieptul se usucă.

Dacă vreau o friptură faină de curcan la cuptor, prefer să fac fie pulpe cu os, fie aripile. Osul ajută carnea să se gătească din interior spre exterior, plus că îi dă cărnii o aromă mai intensă.

De regulă, pentru a-i da frăgezime, curcanul se ține la marinat în saramură. Dar de data asta, eu l-am făcut mai simplu. Cu unt, sare, piper și câteva mirodenii. Peste mirodenii puteți sări dacă vreți sau puteți să vă faceți mixul vostru. Ca sugestii, pe carnea de curcan merg:

  • boia dulce/afumată și usturoi;
  • cimbru, usturoi, boia;
  • zahăr brun și chili pudră;
  • rozmarin, oregano, boia afumată, usturoi pudră, ceapă pudră.
Printează rețeta

Pulpe de curcan la cuptor

  • Timp preparare: 12 ore
  • Timp total: 60 minute
  • Porții: 4
  • Calorii 616

Ingrediente

  • 2 buc pulpă superioară de curcan cu os și piele, (aprox. 1,2 kg)
  • 50 g unt 80% grăsime
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper negru măcinat

Mix condimente

  • 2 lingurite boia dulce
  • 1 linguriță usturoi pudră
  • 1 linguriță ceapă pudră
  • 1/2 linguriță oregano uscat
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță boabe măcinate de muștar, (opțional)
  • 1/4 linguriță piper cayenne, (opțional)

Metodă

  • 1)

    În ziua/seara dinainte de a băga curcanul la cuptor, șterge bine pulpele cu un șervet gros de hârtie. Când nu mai sunt umede, presară pe ele (sus-jos-laterale) sare și piper. Sare pune puțin mai mult decât după gust. Eu cred că am folosit cam 1 linguriță de sare. Pune pulpele într-un vas, acoperă și dă la frigider.

  • 2)

    A doua zi, când se apropie timpul să le gătești, scoate pulpele de la frigider. Ar fi bine să le scoți cu 30-40 de minute înainte de a le băga la cuptor.

  • 3)

    Pornește cuptorul la 180°C, căldură sus-jos și pregătește-ți tava în care vrei să faci curcanul.

  • 4)

    Într-un bol mic sau borcănaș, pregătește mixul de condimente. Că e mixul meu, că e al tău. Al meu e așa: 2 lingurițe boia dulce, 1 linguriță usturoi pudră, 1 linguriță ceapă pudră, 1/2 linguriță oregano, 1/2 linguriță sare și, opțional: 1/4 linguriță de muștar boabe măcinat și tot atâta piper cayenne. Amestecă bine.

  • 5)

    Pune pe un tocător pulpele de curcan și mai șterge-le o tură cu șervete de hârtie. Apoi, cu vârful unui cuțit, desprinde ușor pielea de carne, cât să poți băga între cele două bucățele de unt. Ele vor face carnea suculentă, așa că încearcă să pui aproape peste tot.

  • 6)

    Dacă ai terminat cu hidratarea abuzivă a pulpelor, presară pe ele mixul de condimente. Pune peste tot cu încredere, așază pulpanele pe tavă cu pielea în sus și dă-le la cuptor pentru 60 de minute (sau 50 de minute de ți-s pulpele mai mici).

  • 7)

    Între timp, poți să deschizi de vreo 2 ori ușa de la cuptor să le mai ungi cu grăsimea scursă în tavă. Iar când timpul s-a scurs ori atunci când termometru de bucătărie înfipt în pulpă arată 75-77°C, scoate tava din cuptor și lasă-o să se liniștească 10-15 minute, înainte să o tai. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii616
Grăsimi35g
Saturate14.1g
Monosaturate2.6g
Polisaturate0.5g
Carbohidrați1.6g
Zahăr0.2g
Fibre0.5g
Proteine70.4g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare