Porc caramelizat în stil vietnamez

Carne fragedă de porc în sos dulce-acrișor și lipicios. Despre asta e rețeta asta și merge bine lângă orez fiert simplu. Se prepară cu o carne mai grasă, fără os – fleică sau pulpă. Neapărat, cu 20-30 de minute înainte de a găti, scoateți carnea din frigider ca să ajungă la temperatura camerei. Dacă o punem rece în tigaia încinsă, va răci grăsimea și nu se va carameliza.

Sosul, în care stă toată povestea și care e plin de umami, se prepară din sos de soia, sos de stridii și sos de pește. Dacă nu sunteți obișnuiți să gătiți cu sos de pește, să nu vă speriați de mirosul lui. Miroase urât la început, dar gătindu-l capătă o aromă yummy. Ca de obicei, vă recomand un sos de soia cu adaos mic de sare și vâscos.

Mai zic de tigaie și gata cu introducerea. Toată rețeta se gătește într-o singură tigaie, dar una mare. Mare ca să nu stea bucățile de porc una peste alta și nici una lângă altă, că nu se rumenesc cum vrem. Și mare pentru că apa se evaporă mai repede, ajutând sosul să se caramelizeze frumos.

Printează rețeta

Porc caramelizat în stil vietnamez

  • Timp total: 45 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 570

Ingrediente

  • 500 g piept de porc, (sau pulpă, fără os)
  • 1 buc medie ceapă galbenă
  • 1 cățel usturoi
  • 2 fire mici ceapă verde
  • 1 buc ardei iute uscat, (opțional)
  • 1 1/2 lingură ulei de floarea-soarelui

Sos

  • 1 1/2 lingură sos de soia, cu adaos mic de sare
  • 1/2 lingură sos de pește
  • 1/2 lingură sos de stridii
  • 1 lingură zahăr brun
  • 1 linguriță suc proaspăt de lămâie
  • 200 ml apă

Metodă

  • 1)

    Taie carnea de porc în bucăți de 3-4cm, presară pe ea 1/2 linguriță sare și 1/4 linguriță piper negru măcinat.

  • 2)

    Taie ceapa galbenă în 1/2 pe lung și curăț-o de coajă, iar usturoiul ține-l câteva secunde sub jet de apă ca să-l cureți mai ușor. Taie mustăcioara de la ceapa verde. Spală-le pe toate și șterge-le cu un șervet.

  • 3)

    Taie ceapa galbenă în cubulețe mici-mici, bulbul de la ceapa verde la fel (frunzele lasă-le deoparte, că le tăiem mai la final), iar usturoiul pisează-l sau toacă-l mărunt.

  • 4)

    Într-un bol amestecă toate ingredientele pentru sos: sosul de soia, cel de pește, cel de stridii, zahărul brun, sucul de lămâie și apa.

  • 5)

    Ia o tigaie mare – pentru că avem nevoie de suprafață mare ca să se caramelizeze sosul – și așaz-o pe plită la foc mare. Când s-a încins, varsă în ea uleiul. Când și uleiul s-a încins bine, pune bucățile de carne cu spațiu între ele, ca să circule căldura, și întoarce-le doar după ce s-au rumenit (1,5-2 minute). Lasă-le să se rumenească și pe verso, după care trage tigaia deoparte și scoate bucățile de porc într-un bol. Scoate și din grăsimea rămasă cât e nevoie ca să-ți rămână în tigaie doar 1 1/2 lingură.

  • 6)

    Pune tigaia înapoi pe foc, dar de data asta, dă focul la mediu spre mic și varsă ceapa galbenă cu bulbul de la ceapa verde. Amestecă 1-2 minute până se înmoaie, după care pune usturoiul pisat, amestecă de 2-3 ori și varsă sosul. Dacă ai optat pentru porc picant, sfărâmă deasupra și cât ardei iute uscat dorești.

  • 7)

    Dă focul la mediu, pune carnea înapoi în tigaie și de acum va trebui să amesteci din când în când, întocând și bucățile de porc și să ai răbdare până se caramelizează sosul. Asta ar trebui să se întâmple cam în 15 minute, maxim 20. Cum știi că s-a caramelizat sosul? Păi când vezi că a scăzut și a început să se îngroașe. Dacă cumva întâmpini probleme cu caramelizarea, dă focul o idee mai tare. Și sub nicio formă să nu pui capac la tigaie.

  • 8)

    Între timp, taie frunzele de la ceapa verde, cum le dorești: rondele, bețișoare sau fidea. Când mâncarea e gata, stinge focul, trage tigaia deoparte și presară deasupra frunzele de ceapă verde. Pune pe farfurii alături de orez și mănâncă cât e fierbinte. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii570
Grăsimi28g
Saturate4.7g
Monosaturate13.6g
Polisaturate7.5g
Carbohidrați9g
Zahăr4.2g
Fibre9.7g
Proteine67g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare