Vegetariene

  • Mâncare cremoasă de ardei copți

    Mancare de ardei copti cu rosii, ceapa si smantana
    • Timp total: 35 minute

    Rețeta asta delicioasă cu ardei copți, roșii, ceapă și smântână, am primit-o de la prietena mea, Iuliana, care mi-a promis că o să-mi placă la nebunie. Așa a și fost, chiar dacă nu m-am putut abține să nu o adaptez (doar puțin) la stilul meu. Și pentru că iubesc ardeii copți, mă asigur că îi am mereu în congelator. De câte ori îmi rămân ardei pe care știu că n-apuc să-i folosesc proaspeți, scot tigaia mică de grătar și o pun pe plită. Așez ardeii pe ea, îi întorc pe toate părțile și imediat sunt copți. Îi pun într-un castron…

    Citește
  • Salată grecească

    • Timp total: 12 minute

    Cu cât e mai cald afară, cu atât mi-e mai dor de Grecia. Și cu dorul ăsta plăcut, am reînceput să-mi fac salata asta simplă și clasică. Cu roșii, ardei, castraveți, capere, măsline și feta. Cu un dressingul cât se poate de basic: ulei de măsline bun, oțet de vin roșu și oregano uscat, crescut lângă mare. Atât de simplu, dar atât de bun. Ce trebuie să știți e că salata asta e la potențialul ei maxim vara, în sezonul roșiilor, ardeilor și castraveților. Și că tot vă zic de gust, puneți o feta adevărată și grasă, din lapte de…

    Citește
  • Gnocchi cremoși cu salvie crocantă

    • Timp total: 20 minute

    Gnocchi pufoși de cartofi în sos cremos cu smântână, brânză brie și parmezan și cu frunze crocante de salvie. E o mâncare savuroasă, care se prepară simplu și rapid. Îmi plac mult gnocchi, dar îmi plac cei proaspeți, nu uscați și îi prefer pe cei din comerț (dar nici dintr-ăia de oricare). Asta pentru că am mâncat făcuți în casă sau în bucătăriile restaurantelor, dar niciodată nu i-am nimerit făcuți cum trebuie. Este o artă să faci gnocchi și dacă nu-i faci perfecți, mai bine nu-i faci. Așa că luați cu încredere din magazin, dacă nu vreți să vă complicați…

    Citește
  • Tartă cu legume și brânză

    Tartă cu legume și brânză
    • Timp total: 50 minute

    Tarta asta cu legume e foarte bună atunci când ai musafiri sau atunci când ai mult de lucru și printre taskuri vrei să mănânci ceva sănătos și sățios. Dar e bună și de picnic sau luat la un drum lung cu mașina. Eu am făcut-o cu ce aveam prin casă: ardei, măsline, telemea, mărar și niște bureți de rouă congelați. Voi puteți pune ce ciuperci doriți, chiar și uscate și hidratate. Important e să aibă gust bun. 😉

    Citește
  • Pastă de mazăre cu fenicul și burrata

    Pasta de mazare cu salata de fenicul si burrata
    • Timp total: 15 minute

    Mazărea și feniculul fac o pereche ideală. Aroma bândă de anason a feniculului și dulceața primăvăratică a bobului de mazăre se completează atât de bine. Mai pui și o burrata lângă și e răsfățul complet. Pentru rețeta asta delicioasă aveți nevoie de boabe de mazăre fină congelată. Merge și mazăre proaspătă, dacă e abia culeasă din grădină. Altfel, nu prea merge să o folosiți crudă, numai opărită. Dar prin opărire se mai pierde din gust și culoare și nu vrem asta. Legat de fenicul, atunci când îl cumpărați, uitați-vă după un bulb alb, fără pete. Frunzele, dacă există, să fie…

    Citește
  • Cartofi în stil irlandez

    Piure de cartofi cu varza si praz
    • Timp total: 25 minute

    Mâncarea asta irlandeză de cartofi se numește Colcannon. În mod tradițional, se face din cartofi, unt, lapte, varză. Dar câte bucătării, atâtea variații. Așa că laptele mai e înlocuit cu smântâna, varza cu kale. În unele se adaugă ceapă verde sau praz, în altele ceapă galbenă, chives. Mai există și colcannon evreiesc, în care se pune spanac în loc de varză. Este o mâncare ieftină și sățioasă, adăugând niște nutrienți importanți piureului de cartofi. De mâncat se mănâncă cu friptură sau șuncă. Eu zic că merge bine și cu ciuperci sotate sau, și mai bine, cu ciuperci cu ceapă caramelizată.

    Citește
  • Mămăligă cu ciuperci la cuptor

    Mamaliga cu ciuperci și branza la cuptor
    • Timp total: 30 minute

    Uuu, ce bine pică mâncarea asta pe timp de toamnă rece! 🙂 Chiar dacă nu am mai reușit să ajung în pădure la cules de ciuperci, am gătit-o cu champignoane brune (că mi se par mai aromate ca cele albe) și a ieșit delicioasă. Se face simplu, în maxim 30 de minute și cu doar câteva ingrediente. Pentru cine nu are salvie în casă (nici măcar pentru ceai), poate renunța la ea sau o poate înlocui cu cimbru. De asemenea, la final eu am presărat și niște semințe rumene de floarea-soarelui și dovleac. Asta pentru că îmi place cum merg…

    Citește
  • Chiftele de conopidă cu feta

    Chiftele de conopida cu branza
    • Timp total: 20 minute

    Eu nu prea mă dau în vânt după conopidă, dar făcută pastă cu usturoi, gătită stir fry, murată sau așa, sub formă de chiftea, îmi place mult. Rețeta asta are nevoie doar de câteva ingrediente și se poate face atât la tigaie, cât și la cuptor. Eu am gătit chiftelele și-și, ca să văd diferența. Și pot să spun că le prefer gătite la tigaie. 🙂 Asta nu doar pentru că se fac mult mai repede, dar sunt și mai gustoase. Ca și sfaturi de gătire, ar fi să pui ingredientele uscate. Adică legumele fără apă, iar brânza scursă bine…

    Citește
  • Sos pentru burgeri și grătare

    • Timp total: 5 minute

    Un sos delicios pentru burgeri, sandwich-uri și grătare, care se prepară în doar 5 minute. Aroma lui dulceage acrișoară, ușor astringentă merge de minune cu carnea de vită, porc sau pui, dar și pe cartofi copți sau prăjiți. Pentru că e pe bază de maioneză, se păstrează la frigider, într-un borcan sau vas acoperit, timp de 2-3 zile.

    Citește
  • Frittata cu dovlecel, porumb și praz

    • Timp total: 40 minute

    Dacă tot este sezonul lor, am făcut o frittata la cuptor cu dovlecel, porumb dulce și praz. E fain că se prepară simplu, destul de rapid și se poate mânca și caldă și rece. Ca la orice frittată, i-am adăugat ouă, lactate și am condimentat-o cu boia afumată și piper alb măcinat, că tare bine merg cu porumbul. Iar dacă nu ai unde să iei porumb în lapte, se pot folosi și boabe de porumb dulce la conservă, scurse bine de apă și trase la tigaie doar 1-2 minute, în loc de 5-7 cât e nevoie pentru porumbul proaspăt. Ce…

    Citește
  • Salată de porumb cu avocado

    Salata vegetariana cu porumb dulce in lapte si avocado
    • Timp total: 20 minute

    O salată consistentă, în stil mexican, cu porumb dulce, avocado, ardei gras, ceapă roșie și un dressing cremos și gustos. Se gătește rapid și se mănâncă repede. 🙂

    Citește
  • Gnocchi cu pesto de busuioc

    • Timp total: 15 minute

    Nu știu dacă e om pe lumea asta care să nu iubească gnocchii. Sunt pufoși, ușor gumoși, delicioși. În plus, se gătesc repede (2 minute!). Om fiind și eu, pofta m-a făcut să-mi gătesc la prânz gnocchi cu pesto de busuioc și roșii uscate. Iar ca să nu fie cu supărare, am două variante la rețeta asta: una pentru cei dintre voi care preferă pastele cremoase și una pentru cei care le preferă mai uscate. O să vedeți la punctul 4 că se bifurcă drumul. Până atunci, să începem cu începutul…

    Citește
  • Pesto de busuioc

    • Timp total: 10 minute

    Este atât de ușor și rapid să faci pesto acasă, încât dacă înveți să-l prepari, devii dependent. Cu câteva ingrediente, obții un sos cu care poți crea diverse și delicioase preparate culinare. Poți să-l folosești la paste sau orez, la cartofi și legume gătite. Dar merge foarte bine și la dressinguri pentru salate, pe un steak de vită sau porc. Sau poți să faci pui în sos de pesto cu smântână. Un pesto bun se face cu ingrediente de calitate. Ulei de măsline extra-virgin și adevărat, parmezan reggiano sau brânză romano, busuioc aromat și fresh și la alegere: semințe de…

    Citește
  • Tigaie cu praz, cartofi și smântână

    • Timp total: 45 minute

    O mâncare savuroasă pentru prânz sau mic-dejun, cu praz, cartofi și un sos de smântână cu muștar care merge de minune. Se sfințește totul cu mărar proaspăt, iar pentru un plus de consistență și aromă, se pot sparge și două ouă deasupra.

    Citește
  • Risotto cu gorgonzola și nuci

    Risotto cu gorgonzola și nuci
    • Timp total: 35 minute

    Risotto cremos cu gorgonzola și miez de nucă crocant, super consistent și delicios. Pentru cine nu știe, risotto-ul se face cu răbdare și stând lângă cratiță. Asta pentru că orezul arborio are nevoie de timp pentru a elibera amidonul care îl face atât de cremos. De aceea, e necesar să ai ingredientele pregătite și odată ce ai pus oala pe foc, să stai lângă ea, să pui supa trepatat și să amesteci des, dar nu chiar încontinuu. În caz că ai emoții că nu-ți iese perfect, am scris un articol despre Cum se face risotto.

    Citește
  • Ardei dulci umpluți cu brânză

    • Timp total: 25 minute

    O rețetă delicioasă, ușoară și rapidă cu ardei dulci mini copți și brânză topită de căldură. Pentru a avea și o textură crocantă, am adăugat prosciutto rumenit, dar la fel de bine merge și baconul.

    Citește
  • Tortellini cu brânză și smântână

    Tortellini cu brânză și sos de smântână
    • Timp total: 15 minute

    O rețetă delicioasă, super rapidă și cu puține ingrediente, pe care o poate face oricine. Tortellini umpluți cu brânză și scăldați în sos cremos de smântână. Ce poate fi mai bun?

    Citește
  • Chifteluțe de zucchini cu brânză

    Chifteluțe de zucchini
    • Timp total: 35 minute

    O rețetă rapidă de chifteluțe făcute din zucchini, ou, brânză și nițică făină, colorate cu verdeață și servite cu sos de iaurt.

    Citește