Vegane

  • Salsa de mango

    Salata cu mango, ardei, ceapa si patrunjel
    • Timp total: 10 minute

    Nu știu dacă e cineva căruia să nu-i placă o salsa bine făcută. Că e cu roșii, cu ananas sau cu mango, dă o savoare deosebită preparatelor lângă care șade pe masă. De regulă carne, tofu și alte produse din soia, avocado. Se prepară simplu și rapid și musai se ține măcar 10 minute la frigider înainte de a fi savurată.

    Citește
  • Salată de ridichi negre și morcovi

    Salata de ridichi negre cu morcovi si dressing de portocala
    • Timp total: 15 minute

    Minunăția asta de ridiche de iarnă, neagră pe-afară, dar albă ca zăpada pe dinăuntru, este incredibil de sănătoasă. Are o grămadă de minereale și vitamine, îndeosebi calciu, cupru, fier, vitaminele A, C și B-uri. Și, pentru că printre altele ajută mult digestia, bila și ficatul, salata asta prinde bine lângă o mâncare mai grea. Când mergi să o cumperi, vezi să fie fermă, fără riduri sau fără pete. Dacă este tânără și frumoasă, o poți folosi lejer cu tot cu coajă. Pentru depozitare, o poți plasa într-o pungă deschisă sau perforată la frigider. Asta dacă nu ai spațiu în beci…

    Citește
  • Mâncare indiană de fasole roșie

    • Timp total: 25 minute

    De obicei îmi gătesc Chana Masala, care este o mâncare de năut (chana) cu un mix de condimente masala (acest mix se folosește cam la orice curry). De data asta, conform poftelor avute și respectate :D, am înlocuit năutul cu fasolea, am potrivit puțin diferit condimentele și am adăugat lapte de cocos. A ieșit această mâncare foarte bună și aromată, pe care te invit și pe tine să o faci. Este vegană, plină de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase, adică are toți macro-nutrienții de care corpul nostru are nevoie zilnic. Nu mai zic (dar zic) că este tare simplu de…

    Citește
  • Sos romesco

    • Timp total: 10 minute

    Sosul romesco este un sos spaniol cu origini catalane. Inițial, pescarii de aici îl preparau ca să-l mănânce cu pește. Dar cu timpul, sosul a început să fie acompaniat de pui, curcan, vită, legume coapte, ori pe grătar (vinete, dovlecel, cartofi, conopidă), brânză, măsline, ouă prăjite sau doar de pâine prăjită. Se mai folosește și în diverse preparate calde, cum ar fi pastele, frittata sau chiar pizza. Gustul lui este absolut minunat și de neuitat. Predomină aroma ardeilor copți și a migdalelor, este dulceag, ușor astringent. Iar pentru aventurieri, poate fi și picant dacă i se adaugă un ardei iute…

    Citește
  • Vinete cu ardei stir fry

    • Timp total: 35 minute

    O rețetă de sezon, simplă, sănătoasă și mai ales gustoasă pe care am făcut-o cu vinete, ardei, ceapă și usturoi. Bineînțeles și ca tot asiaticul, am preparat și un sos aromat care să se potrivească bine cu legumele.  Ca și recomandări la rețeta asta ar fi să folosești vinete tinere (mici), pentru că nu sunt așa amărui ca cele în etate :D. Dar dacă nu ai de unde lua vinete mici, nu-i prea grav, pentru că le vom pune în apă sărată ca să le scoatem amăreala. Ardeii e fain să fie cât mai colorați (verzi, roșii, galbeni) și cu…

    Citește
  • Salată de cartofi cu lămâie

    • Timp total: 35 minute

    Am făcut salata asta pentru o adunare la grătar cu prietenii. Fiind acrișoară, merge de minune cu carnea și cu peștele pe grătar. Iar partea bună este că se poate prepara și cu o zi înainte și păstra la frigider. Eu am folosit cartofi albi noi și mici, dar se pot pune la fel de bine orice fel de cartofi: vechi, noi, albi, roșii… . Ce este însă foarte important este să nu ții cartofii prea mult pe foc și nici să-i fierbi în prea puțină apă, pentru că avem nevoie de ei fermi și nu sfărâmicioși. În rest, e…

    Citește
  • Sos de busuioc cu ulei de măsline

    • Timp total: 10 minute

    E sezonul busuiocului și e păcat să nu ne bucurăm de gustul lui minunat. Acest sos de busuioc cu ulei de măsline, usturoi și suc de lămâie transformă un preparat banal într-unul gourmet. Îl poți folosi la fripturi, pește, dovlecei, roșii, pe pâine prăjită, în salate, pe mozzarella, la paste sau chiar la o salată de orez. În plus, îl poți prepara în avans și păstra la frigider timp de 2-3 zile, într-un borcănaș cu capac. 

    Citește
  • Tocana de vară a bunicii

    Tocanita de ceapa, ardei copti si rosii
    • Timp total: 50 minute

    Mâncarea asta cu ceapă, ardei copți și roșii, o făcea bunica vara, doar atât cât era sezonul și le putea lua direct din grădină. Era preferata mea și a prietenilor cu mergeam la ea în vacanța mare. 🙂 Abia pe la 20 și ceva de ani, am învățat și eu să o fac și după vreo 3 încercări pot să spun că am reușit să reproduc gustul tocăniței făcută de bunica. De atunci, mi-am format ochiul, mi-am notat gramajele și nu mai pun nici prea multă ceapă, nici prea multe roșii.  Deși se poate mânca și caldă, o recomand rece.…

    Citește
  • Pastă de dovlecei cu mentă

    Pastă de dovlecei sau zucchini cu mentă verde
    • Timp total: 20 minute

    Pentru iubitorii de dovlecel, care nu mai știu cum să-l mai prepare și mănânce, am pregătit o rețetă sănătoasă, ușoară și rapidă. Pasta de dovlecel cu mentă se poate mânca ca antreu sau gustare și merge bine alături de hummus și muhammara, salată de vinete, dar și pe post de garnitură alături de tofu sau năut marinat și prăjit, falafel, cașcaval pane, ori o friptură de pui.  Dacă faci dovlecei umpluți și îți rămâne miezul, poți face cu el această pastă, care se mănâncă caldă sau la temperatura camerei. Din cantitățile de mai jos, ies cam 300g – 2 porții…

    Citește
  • Muhammara

    Sos de ardei copți cu nuci
    • Timp total: 25 minute

    Muhammara este o pastă vegană din Orientul Mijlociu care se face din ardei copți, nuci, pesmet, ulei de măsline și câteva condimente. Muhammara, pronunțat “mahmara”, înseamnă “roșu” și are un gust dulceag, ușor afumat, puțin acrișor și opțional, picant. Se servește ca antreu cu pâine prăjită sau lipie rumenită și dă bine lângă hummus, guacamole, salată de vinete. Dar merge foarte bine și pe pui, pește, conopidă sau vinete la grătar. Din cantitățile de aici, ies cam 250-300g de muhammara. Se păstrează la frigider într-o caserolă cu capac, nu prea mare ca să nu se oxideze repede, și rezistă cam 5-7…

    Citește
  • Salată de conopidă cu rodie

    Conopidă, rodie, nuci și verdețuri
    • Timp total: 25 minute

    Salată vegană de conopidă cu semințe de rodie, miez de nucă, pătrunjel și mentă. Fiind destul de consistentă, am mâncat-o pe post de prânz. Rețeta e foarte simplu de preparat și e gata în doar 25 de minute. Unde mai pui că ingredientele conținute, pline de fibre, antioxidanți și fitonutrienți, cu bogăție de vitamina A, C și B-uri, de omega3, magneziu, potasiu și calciu, fac din salata asta un adevărat medicament pentru sistemul respirator, celule și creier. 😉

    Citește
  • Mâncare mediteraneană de legume

    • Timp total: 50 minute

    O mâncare de vară super-gustoasă, cu multe legume și o aromă care să ne amintească de mare și soare. E la fel de bună și caldă, și rece, și goală, și cu pâine, lipie, orez, ori couscous. Iar dacă mănânci lactate, să știi că merge bine și cu un strop de iaurt grecesc deasupra. 😉

    Citește
  • Tocăniță de fasole cu mangold

    • Timp total: 45 minute

    Mangoldul sau sfecla elvețiană (swiss chard) are virtuți culinare și medicinale, fiind folosită preponderent în bucătăria mediteraneană. Și deși îi zice elvețiană, planta își are originile în Sicilia. Teoria zice ca ar fi primit acest nume, ori de la botanistul elvețian Gaspard Bauhin, în sec. XVI, ori de la botanistul neamț Karl Koch, în sec XIX.  De ce e mangoldul atât de sănătos? Pentru că are de peste 700 de ori valoarea recomandată de vitamina K și de 200 de ori cea de vitamina A. Frunzele tinere se pot mânca crude în salată sau sandwich, dar cele mari și mature…

    Citește
  • Ai Stir Fry

    • Timp total: 30 minute

    Pentru că am primit de la For Fresh o grămadă de produse locale, m-am gândit să fac cu ele ceva deosebit, care să le pună în valoare și care să meargă și pe căldură și pe frig, cum nu mai știm ce-i cu vremea asta. 😀 Așa am ajuns la un stir fry. Și pentru că am gătit o cină pentru prieteni, la aceeași mâncare, am făcut două variante: una cu carne și una vegană. I-am dat numele de “Ai Stir Fry”, pentru că “ai” înseamnă “dragoste” în mandarină. Și da, iubesc stir fry-ul! Că e rapid, versatil și delicios.…

    Citește
  • Ridichi murate

    • Timp total: 15 minute

    Nepotul meu care are 16 ani și de care sunt foarte mândră, și-a făcut de lucru în grădină pe timp de coronavirus. A cultivat multe legume, printre care și ridichi, muuulte ridichi de care m-am bucurat și eu. 🙂 Am tot mâncat proaspete, dar cum au fost multe, ca să nu se strice – că ar fi fost păcat și de ele și de munca lui Patrik – m-am gândit să le murez. Doar tare bine prinde o murătură de sezon la sandwich-uri, tacos, burgeri, grătare și cine știe cu ce o să le mai savurăm… Așa cum v-am obișnuit,…

    Citește
  • Curry de mazăre

    • Timp total: 35 minute

    Îmi place foarte mult mazărea și o gătesc în multe feluri, iar rețeta asta este una dintre preferatele mele, pentru că pune atât de bine mazărea în valoare. Gustul ei dulce combinat cu cel acrișor-picant-răcoritor al ghimbirului, cu aromele exoticei Indii, cu prospețimea pătrunjelului și cremozitatea laptelui de cocos, fac din acest curry o adevărată răsfățare culinară.

    Citește
  • Mangold sotat cu apio

    • Timp total: 35 minute

    Mangoldul (sfecla elvețiană) este la mare căutare datorită valorilor nutriționale extraordinare pe care le are. Frunzele acestei plante minune, se pot mânca fie crude, fie gătite. Curde, sunt puțin amărui, gătite, devin mai dulci, gustul fiind destul de asemănător cu al urzicilor. Noi astăzi le gătim cu apio, ceapă și usturoi. 

    Citește
  • Salată persană

    • Timp total: 20 minute

    O salată cu de toate: proteine, carbohidrați din legume și grăsimi sănătoase, adică toți macro-nutrienții de care avem nevoie zilnic. Se mănâncă pe post de aperitiv cu lipie prăjită sau pe post de garnitură lângă un halloumi pe grătar, tofu prăjit sau feta coaptă. 

    Citește
  • Tahini – pastă de susan

    • Timp total: 15 minute

    Tahini este o pastă de susan, specifică Orientului Mijlociu și Mediteranei de Est și se folosește în diverse sosuri și mâncăruri, cele mai renumite fiind hummusul și baba ghanoush. Deși poate fi cumpărată și din magazin, borcanele sunt destul de mari și după un timp de la deschidere, râncezește. În plus, dacă faci tahini acasă, ieși la un preț mult mai bun, faci cât dorești și știi ce pui. Se face foarte ușor și repede, așa că, de ce nu!?

    Citește
  • Bol cu năut și avocado

    • Timp total: 25 minute

    Un bol plin de sănătate: cu proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați care asigură 75% din totalul aportului zilnic de fibre. Dar pe lângă că e sănătos și sățios, mai este și foarte gustos, iar sosul de susan îl desăvârșește.

    Citește
  • Ciuperci cu ceapă caramelizată

    Ciuperci cu ceapă caramelizată
    • Timp total: 50 minute

    O rețetă vegană plină de nutrienți, dar cu puține calorii, care poate fi savurată fie cu pâine prăjită ca antreu, fie ca fel principal, alături de o garnitură cum ar fi un piure (de cartofi, fasole), mămăligă, orez sau hummus.

    Citește
  • Tofu stir fry cu tăiței

    Tofu stir fry cu taitei
    • Timp total: 30 minute

    O rețetă asiatică rapidă, cu tofu, morcovi, ardei și arahide (sau nuci caju), care merge de minune cu tăiței sau orez.

    Citește
  • Salată simplă de primăvară

    • Timp total: 10 minute

    Câteva ingrediente și câteva minute sunt de ajuns ca să obținem o salată cu gust proaspăt de primăvară.

    Citește
  • Hummus clasic

    Hummus (pastă de năut)
    • Timp total: 15 minute

    Hummusul, această pastă delicioasă de năut, este un preparat tradițional din Orientul Mijlociu și se mănâncă cu lipie sau pâine. Merge foarte bine și alături de legume cum ar fi: roșii, castraveți, apio, ardei iute, brânză sărată, măsline și/sau verdețuri (pătrunjel, mentă). Pe lângă faptul că e foarte gustos și se face rapid cu ajutorul unui blender sau mixer, hummusul este o sursă de nădejde de proteine, acizi grași esențiali omega-3, fier, vitamina B6, mangan, cupru, acid folic, fibre și aminoacizi. Așadar, nu doar gustor, dar și super-sănătos și sățios. 😉

    Citește
  • Piure de fasole

    Piure de fasole
    • Timp total: 10 minute

    Piureul de fasole albă se prepară din câteva ingrediente în doar 10 minute și merge și pe post de antreu și pe post de garnitură.

    Citește
  • Paste cu sos de ardei copți

    Paste cu sos de ardei copți
    • Timp total: 20 minute

    Nu-i mare lucru să faci un sos de ardei copți delicios, chiar și fără parmezan sau smântână. Așa cum nu-i mare brânză să fierbi niște paste. Și pentru că aveam ardei copți la congelator și îmi era dor de paste, am încropit această rețetă super rapidă și gustoasă. Dacă tu nu ai ardei gata copți, pentru a obține 200g, o să ai nevoie de 2-3 ardei kapia (în funcție de cât sunt de mari) sau 2 ardei grași roșii medii. Îți sugerez să-i coci pe aragaz de nu ai curte și grătar, și nu la cuptor, că nu prea au…

    Citește