Dintre cărnurile comestibile, puiul este cel mai popular. Poate pentru că e cel mai versatil, cel mai ieftin, cel mai blend. Putem găti aproape tot din el, dar este important să știm și cum să-l gătim, astfel încât să-l mâncăm cu plăcere. Ce bucăți de pui să alegi? Care îți plac. 🙂 Dar atunci când le cumperi, ia ceva de calitate. Puiul crescut în aer liber e mai scump, dar gustul și textura sunt net superioare. În plus, parcă îl digerăm mai ușor când știm că a avut o viață mai confortabilă, nu!?. Poți cumpăra un pui întreg pe care…
-
Oricâte teorii nutriționiste noi și oricâte diete moderne ar apărea, ce este sigur e că frumosul corp al omului contemporan funcționează la fel ca și cel al moșilor și strămoșilor noștri. Și ca să funcționeze are nevoie de macronutrienți și micronutrienți. Macronutrienții sunt proteinele, grăsimile și carbohidrații. De ei are…
-
Ouăle fac parte din cultura oricărui popor și e cel mai folosit ingredient din bucătării, după sare și zahăr. Mic-dejun, prânz, cină, antreu, sărat, desert, cald, rece, înghețat… Agent de legare, de creștere, de emulsificare etc. Știai că în coaja de ou sunt peste 17,000 de găuri microscopice? Gălbenușul Gălbenușul…
-
Printre primele plante comestibile ce apar primăvara este leurda. I se mai zice și „usturoiul ursului” sau „usturoi sălbatic”, tocmai pentru că are un gust de usturoi, dar unul mai domol și mai proaspăt decât usturoiul propriu-zis. Deși de câțiva ani încoace o găsim și în supermarketuri, leurda crește în…
-
Îmi amintesc că am mâncat primul avocado în 1990, în Israel. Acolo fiecare mic dejun includea avocado. Nu mi-a plăcut deloc și nu am înțeles cum îl pot mânca cu atâta poftă ceilalți. Îmi părea grețos de-a dreptul. Dar… ce să vezi!? După ani și ani, a început să îmi…
-
Edamame este numele japonez dat păstăilor de soia imature. Se consumă foarte mult în Asia de Est, ca antreu. Au un gust dulceag, proaspăt și sunt pline de umami. Au mai mult decât boabele mature de soia, care își mai pierd din sucroză și aminoacizi. Deși seamănă ca aspect, edamamele…
-
Îmi place să folosesc verdețuri la mâncare pentru că dau nu doar culoare, dar și o notă în plus de aromă și prospețime. Dar fiind plante fragile, viața lor după tăiere este destul de scurtă și dacă la început nu-mi făceam stocuri, tocmai ca să nu le arunc, cu timpul…
-
Stir fry-ul este o tehnică de gătire ce-și are originea în China și prin care ingredientele sunt prăjite și amestecate frecvent într-o cantitate mică de ulei, foarte fierbinte. Care sunt avantajele unui stir fry? 1. Este rapid Stir fry-ul a devenit atât de popular pentru că este o metodă rapidă…
-
Ceapa caramelizată face mâncarea mai bună și pe noi mai fericiți. Ca topping transformă un preparat random într-o delicatesă. Bună pe pâine prăjită, în hamburger, sandwich, cu ciuperci, ouă, pe vită, rață, fasole bătută, hummus. Ție cu ce îți place să o mănânci? Și pentru că până să ajungem să…
-
Risotto este o mâncare tradițională din Italia care se face dintr-un orez cu bobul rotund și bogat în amidon: Aroborio, Carnaroli, Vialone, Nano sau Baldo. Tehnica de gătire presupune adăugarea pas cu pas a unei cantități mici de supă în orez, amestecând și lăsând orezul să absoarbă lichidul fierbinte treptat.…
-
Dacă ești genul care face atac de panică numai când își leagă șorțul la brâu, gândește-te că și gătitul ăsta e un experiment. Și poate fi simplu, dacă îl faci să fie simplu. Iar dacă ceva nu-ți iese cum ai vrut, gândește-te că măcar ai avut șansa de a învăța…